Медия без
политическа реклама

ДПС атакува плановете на управляващите за енергетиката

Необходим е надпартиен консенсус, за да се преодолеят теснопартийните и частните икономически интереси, обявиха от движението

16 Февр. 2022
Джевдет Чакъров
БГНЕС
Джевдет Чакъров

Лавината от критики, които ДПС изсипва върху правителството напоследък, продължи и днес в пленарната зала на парламента. От партията излязоха с декларация по повод националния план за възстановяване и устойчивост, по който България очаква да получи значителни средства от ЕС. Всъщност, декларацията беше основно посветена на бъдещето на националната енергетика.

Депутатът от движението Джевдет Чакъров напомни, че миналия петък във финансовото министерство на вицепремиера Асен Василев се проведоха спешни обществени обсъждания по проекти, свързани с плана, в областите на енергетиката, транспорта и здравеопазването. Той определи дискусиите като „пиар акция“, с която управляващите целят да покажат, че работят активно и прозрачно по плана. Според Чакъров чутото на обсъжданията предизвикало в ДПС „огромни притеснения за съответствието на проектите, особено в областта на енергетиката, с националните интереси на България“.

Министрите на финансите и на енергетиката - Асен Василев и Александър Николов, които са в делегацията ни в САЩ, обсъдиха енергийните доставки и възможността за диверсификация на срещи в Белия дом, както и в департамента по енергетика и в департамента по търговия.

По думите му, изказванията на Василев са били противоречиви. От една страна, вицепремиерът е заявил за въглищния енергиен комплекс „Марица Изток“, че правителството ще продължи да отхвърля искания за конкретен ангажимент за затваряне на мощности. От друга страна обаче, той е казал, че мощности, които не отговарят на екологичните стандарти, трябва да бъдат затворени, защото сме поели такъв ангажимент и, ако не го изпълним, няма да получим и един евроцент.

Във внесения през октомври м.г. проект на плана се предвижда затваряне на въглищните енергийни мощности до 2038 г. От Европейската комисия обаче са коментирали, че станалите страни в ЕС си поставят значително по-амбициозни цели и България трябва да направи същото, посочи Чакъров. Той цитира данни, според които въглищните централи у нас произвеждат една трета от тока, Козлодуй – 21 процента, ВЕЦ-овете – 5.9 процента, вятърните централи – 2.5 процента, фотоволтаиците – към 2 процента. В плана обаче не се предвижда финансиране на заместващи въглищните централи мощности, заяви депутатът от ДПС, а също липсва и яснота за виждането на правителството с какво ще бъдат заместени тези мощности.

Говори се за нови ВЕИ мощности, както и за производство на зелен водород и биогаз. Водните централи обаче едва ли могат да заместят въглищните, а технологии за зелен водород нямаме, обяви Чакъров. И изтъкна, че друг, изключително важен въпрос също остава без отговор – как ще се реши социалната криза, която ще дойде със затварянето на въглищните мощности, в които са ангажирани хиляди хора.

Заради всичко това от ДПС настояват Асен Василев да бъде изслушан в парламента, за да предостави пълна информация за проектите по плана, обвързаността им с реформите в съответния сектор, с анализ на ползите и разходите. „Националните интереси изискват постигане на надпартиен консенсус и ДПС призовава за преодоляване на теснопартийните, а и на някои частни икономически интереси“, обобщи Чакъров.

Последвайте ни и в google news бутон