Медия без
политическа реклама

Цените на жилищата ще растат и през 2022 г.

Имотен балон все още няма, но се върви натам, коментират експерти

18 Яну. 2022
Илияна Кирилова
За нови проекти с добра локация в София има списък на чакащите - там жилищата се продават още преди да бъде обявен проектът, обясниха строителни предприемачи.

Цените на недвижимите имоти ще продължат да растат и тази година, защото техният връх все още не е достигнат както за старото строителство, така и за новото.

Това заявиха брокери и строителни предприемачи на форум за недвижимите имоти. Според тях в страната няма опасност от ценови балон на пазара на жилища, въпреки същественият скок на цените в последните две-три години и предупрежденията от страна на централната банка към търговските банки да бъдат внимателни с кредитирането.

"В момента ситуацията е много по-различна от 2008 г. Тогава експанзията на кредитирането вървеше заедно с ръст на цените, с високите лихви по кредитите и високи лихви по спестяванията. Сега ниските лихвите по кредитите са провокатор за ръста на цените. Имаме повишаване на доходите и на спестяванията, имаме и четири пъти по-евтина цена на парите", посочи Гергана Бахчеванова, изп. директор на агенцията за недвижими имоти "Адрес".

"За балон се говори от повече от две години. Клиенти горко съжаляват, че преди година-две години не са купили жилище и вече са изтървали 20-30%. Търсенето все още изпреварва предлагането. За ново строителство не само че няма балон, но още не е постигнат върхът на цените", заяви Ирина Кънева от строителната фирма BLD. Тя припомни, че пандемията е донесла драстичен ръст на цените на строителните материали и на труда, което няма как да не се отрази на цените на новото строителство.

Според кредитният експерт Тихомир Тошев обаче пазарът вече се е запътил към ценови балон. "Ръстове от над 10% на цените годишно се смятат за нездравословни", каза Тошев. И припомни, че имотният балон през 2008 г. е започнал да се надува от 2003 г., като за 6 години цените на имотите са нараснали със 130% или с 20-30% годишно.

След кризата през 2008 г. за последните 10 години цените на имотите у нас са нараснали с 43%, стана ясно на форума. Годишно цените растат с до 10%, но през 2017 г. увеличението е с 14%, а за 2021 г. в София цените на жилищата са скочили с 15%. "Трябва да проявяваме разум, за да може всички участници на пазара на имоти да се радваме за по-дълъг период на добри години", заяви Тошев. Той обясни, че след спукване на балона ще последва период от задържане на цените, но и задържане на сделките с имоти.

Брокери обаче обясняват високия ръст на цените през 2021 г. - най-вече в столицата и няколко от големите градове в страната - с това, че се купуват повече завършени жилища, в които не се налага купувачът да  достроява или да прави ремонти.

"Ако говорим за ново строителство, има предпоставки в следващите месеца цените да вървят още малко нагоре", заяви Ирина Кънева от BLD. Тя обясни, че в момента за нови сгради на добри локации в София има списък на чакащи. Така сгради се разпродават още преди да бъдат обявени.

Такива сделки обаче може да извършват само купувачи с готови пари, защото банките приемат да се включат с кредит само след издаване на Акт 14, т.е. минимум на груб строеж при това, без да отпускат цялата сума. "Банките предпочитат да не дадат цялата сума директно на Акт 14, а да започнат финансирането, като го правят поетапно, с Акт 15 - разрешението за въвеждане в експлоатация", отбеляза кредитният инспектор Тихомир Тошев.

Той прогнозира, че лихвите ще се запазят на ниски нива и през 2022 г., като след две-три години се очаква покачване, което вече се наблюдава в САЩ. "В момента лихвите по ипотечните кредити в България са по-ниски от тези в САЩ - у нас са 2-3%, а там 3-4", посочи Тошев.

Още по темата