Quantcast
Цените на имотите ще растат и догодина | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Цените на имотите ще растат и догодина

Около 20% от сделките на жилищния пазар са с инвестиционна цел
1 027
 Илияна Кирилова
Купувачите се интересуват най-вече от локацията, разпределението на стаите, типа строителство и квадратурата на апартамента.

Въпреки предупрежденията за нов имотен балон засега няма опасност това да се случи, най-малкото защото все още не е реализиран "изключителен бум". Това каза във вторник Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD Bulgaria.

И през следващата година година, както бе досега, ще има ръст на сделките на жилищния пазар. Причините са не само в предстоящото изповядване на сделките за ново строителство, които са на етап предварителен договор, но и в новите купувачи, които имат желание да се сдобият имот. Бумът на ново строителство, започнал преди около две години, също ще се отрази на покачването на продажбите.

Освен ръст на сделките се очаква и покачване на цената на имотите. Една от причините е високият интерес към новото строителство, което е по-скъпо от старото. От 28 хил. сделки в София, около 8 - 10 хил. са именно от ново строителство.

От имотната компания "Арко" обаче смятат, че цените на жилищата вече са стигнали предела си. "Предлагането започва да нараства, в резултат на което търсенето вече няма чак толкова голям превес" се казва в анализ на компанията. 

Други експерти дори прогнозират спад на цените. "За пазара на имоти в България предстои забавяне, а то от своя страна ще доведе до спад на цените на жилищата. През тази година цените на апартаментите се доближават до нивата отпреди кризата. Ако сега в столицата са средно окoлo 1125 - 1140 eвро/ кв. м, пpeз 2008 г. ca били нa нивo oт 1190 eвpo/ кв. м", посочва Страхил Иванов от "Явлена" в интервю пред "Блумбърг". По думите му пазарът се насочва към охлаждане. Презастрояването също е сериозен проблем.

Имотите на по-ниски цени - независимо дали са старо или ново строителство, вече не предизвикват такъв интерес, отчитат от BLD."Българите вече искат да живеят в по-хубави апартаменти" анализира Ирина Кънева, директор в компанията. Залага се на по-високо качество на строителство, подбор на материалите и по-добро изпълнение в сравнение с това отпреди няколко години.

НАДЦЕНЯВАНЕ

През третото тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са с около 30% над стойностите, които биха могли да се определят от нивото на доходи в града. Това сочи анализ на УниКредит Булбанк. Това се отчита в почти половината от 95 наблюдавани локации в София. Все още обаче пазарът е много далеч от третото тримесечие на 2008, когато от 97 наблюдавани локации в София в 88 цените са били надценени с над 30%, казва главният икономист на банката Кристофор Павлов.

 

 

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Експерти: Втората COVID-вълна ще удари по-леко икономиката

09.11.2020

970 3
Община Сливен застава твърдо зад проекта за нови велоалеи

12.10.2020

780
3 години Сливен строи велоалеи за над 1 милион лева

06.10.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

2218 2

Коментари

wh67

Да..да..ама...не,  Аз  ще  си  купя  в Берлин, по  евтино  е  и  по  хубаво, пък  и  колите  не  се  качват  върху  тротоарите.

Luckbox

Че е по-хубаво - по-хубаво е. 

Ама че е по-евтино е абсолютно невярно. Пък и то в много страни е по-хубаво и/или по-евтино, само че хората си имат някакви връзки с даден град - работа, семейство, приятели, социален живот и т.н. Не може всички да отидат в Берлин, просто защото е по-хубаво. 

wh67

Само  да  вмъкана,  сега  в  Младост -- София   искат 1500-1600 евро  за  кв/м     за  блок  в  строеж, ще  бъде  издаден  на  шпакловка  и  замазка,  а  в  ценъра   искат  2500-3000 евро  за  кв/м.

какъв  доход  трябва   да  има    българина  за  да  може  да  изплаща  ипотека ???????

Аз  имах  предвид  точно  това   доход/ипотека,   тези  апартаменти  не  са  за  българите  за  това   много  хора  ще се  окажат  с по  голяма  ипотека  от  стойноста  на  жилището  което  са  закупили. 

Банките  не  губят,  защото  първо  се  вземат  лихвите  още  при  покупката  си  с 25%-30%  вътре.

ПероВТ

Ще видим след година. ЕК не предупреди през ноември 2018-та, че у нас се  надува имотен балон. Показателно е, че продажбите на бизнес имоти намаляват с 80% от началото на годината. Празните апартаменти се увеличават, а населението намалява. Но се строи като за последно заради високата норма на печалбата. И се плащат луди пари за зарибяване в медиите. Мнозина ще се окажат собственици на апартаменти с ипотека от 80 000 при реална пазарна цена от 50-60 000. Може и да не ви се вярва но вече се е случвало през 2008-2009.

https://money.bg/property/sdelkite-s-biznes-imoti-v-balgariya-se-srivat-s-pochti-80-ot-nachalo-na-godinata.html

Luckbox

Абе пазарът в България е доста странен. От една страна населението намалява, но в големите градове се увеличава. От една страна много хора имат собствено жилище, но от друга страна много от тях живеят в ужасни панелки с родители/роднини и искат да се махнат. От една страна цените растат и са близо до нивата 2008-2009, но доходите са се покачили двойно оттогава. 

Така че според мен никой не може да прави категорични прогнози. Просто има страшно много променливи, които дърпат прогнозите в една или друга посока. 

А тук изобщо не споменавам различните сегменти - да, много се строи, но най-често с ужасно качество, евтини материали и т.н. Търси се максимално ниска цена.  Я се пробвай да си купиш истински хубав апартамент (ама истински хубав апартамент с хубаво разпределение, истински хубави материали и перфектно изпипани детайли на апартамента и сградата, а не просто с табела ''лукс'' защото има някакви кичозни уж луксозни плочки в банята). Ще видиш, че няма чак толкова много такива. 

Та пазарът има тепърва ще се нормализира, узрява и развива. 

Nikolai Kavrako...

Това са приказки от Димитър Савов, собственика на BLD, строителната компания, която е заедно с агенция Адрес, и Имотека, под една шапка, в холдинг са всичките. Строителната, и имотна мафия, заедно с банките до последно ще крепят балона при имотитр. Всичко зависи от пазара и купувачите. Не купувайте на тези цени и не се лъжете по тези ниски лихви. Ниските лихви не правят покупката на имот по изгодна, защото раздуват неговата цена, двойно и тройно и така банката ви набутва още по голям обем дълг, за по дълъг период от време. 

Luckbox

При средна нетна заплата в София към 1350 лв и цена на м2 в центъра около 1500 евро м2, имотите са все още по-достъпни от почти всички други европейски столици. Така че пределът още не е стигнат. Друг е въпросът София доколко е европейска столица....

 

Ето малко примери:

Белград - средна заплата: под 900 лв. Цени на имотите в центъра: за под 2000 евро/м2 няма да ти кажат здрасти брокерите. 

 

Будапеща: средна заплата: към 1500 лв. Цени на имотите в центъра: под 2500 евро на м2 няма почти нищо. 

Мадрид: средна заплата: към 3300 лв. Цени на имотите в центъра: под 5000 евро на м2 можеш само да помахаш на Хуан Карлос. 
 
Букурещ: ся, каквото и да ви говорят за румънското икономическо чудо, всъщност заплатите в Букурещ са сходни с тези в София: около 1300 лв нето. По-високият стандарт в Румъния идва от това, че там има градове с прилични заплати извън столицата. Иначе цените на имотите в центъра на Букурещ: към 1700-1800 евро/м2. 


Скопие: заплата: 750 лв нето. Цени на имотите в центъра: към 1100 евро на м2.

Мога да продължавам до безкрай. И да не ме разбере грешно някой - наясно съм, че всички изброени градове (освен Скопие, но и това е спорно) са много по-уредени от София. Но тук говорим за покупателна способност, която е основният двигател за цените. Та така.


 

Влез или се регистрирай за да коментираш