Медия без
политическа реклама

Цените на имотите ще растат и догодина

Около 20% от сделките на жилищния пазар са с инвестиционна цел

13 Ноем. 2019АЛИСА ИВАНОВА
Илияна Кирилова
Купувачите се интересуват най-вече от локацията, разпределението на стаите, типа строителство и квадратурата на апартамента.

Въпреки предупрежденията за нов имотен балон засега няма опасност това да се случи, най-малкото защото все още не е реализиран "изключителен бум". Това каза във вторник Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD Bulgaria.

И през следващата година година, както бе досега, ще има ръст на сделките на жилищния пазар. Причините са не само в предстоящото изповядване на сделките за ново строителство, които са на етап предварителен договор, но и в новите купувачи, които имат желание да се сдобият имот. Бумът на ново строителство, започнал преди около две години, също ще се отрази на покачването на продажбите.

Освен ръст на сделките се очаква и покачване на цената на имотите. Една от причините е високият интерес към новото строителство, което е по-скъпо от старото. От 28 хил. сделки в София, около 8 - 10 хил. са именно от ново строителство.

От имотната компания "Арко" обаче смятат, че цените на жилищата вече са стигнали предела си. "Предлагането започва да нараства, в резултат на което търсенето вече няма чак толкова голям превес" се казва в анализ на компанията. 

Други експерти дори прогнозират спад на цените. "За пазара на имоти в България предстои забавяне, а то от своя страна ще доведе до спад на цените на жилищата. През тази година цените на апартаментите се доближават до нивата отпреди кризата. Ако сега в столицата са средно окoлo 1125 - 1140 eвро/ кв. м, пpeз 2008 г. ca били нa нивo oт 1190 eвpo/ кв. м", посочва Страхил Иванов от "Явлена" в интервю пред "Блумбърг". По думите му пазарът се насочва към охлаждане. Презастрояването също е сериозен проблем.

Имотите на по-ниски цени - независимо дали са старо или ново строителство, вече не предизвикват такъв интерес, отчитат от BLD."Българите вече искат да живеят в по-хубави апартаменти" анализира Ирина Кънева, директор в компанията. Залага се на по-високо качество на строителство, подбор на материалите и по-добро изпълнение в сравнение с това отпреди няколко години.

НАДЦЕНЯВАНЕ

През третото тримесечие на 2019 г. цените на жилищата са с около 30% над стойностите, които биха могли да се определят от нивото на доходи в града. Това сочи анализ на УниКредит Булбанк. Това се отчита в почти половината от 95 наблюдавани локации в София. Все още обаче пазарът е много далеч от третото тримесечие на 2008, когато от 97 наблюдавани локации в София в 88 цените са били надценени с над 30%, казва главният икономист на банката Кристофор Павлов.

 

 

 

Още по темата