facebook
twitter

Икономика

Бюджетът ще субсидира курсове, а не работни места

92
Pixabay

Социалното министерство сменя стратегията за заетостта, като занапред ще насочва държавните субсидии повече към повишаване качеството на работната сила чрез курсове и квалификация, а не към поддържане на работни места. Това стана ясно от думи на социалния министър Бисер Петков в Сливен вчера. Политиката по субсидиране на работни места ще се запази в региони със силни дисбаланси на пазара на труда, където има недостатъчно търсене. В много райони няма нужда от субсидирана заетост и затова ресурсът ще бъде пренасочен към повишаване качеството на работната сила чрез обучения и мерки за активиране на икономически неактивни хора. Амбицията ни е чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ да инвестираме в дигитални умения, посочи Петков. 

Министърът обясни, че и в следващите години се очертава сериозен недостиг на работна сила, най-вече квалифицирани кадри със средно образование. По думите му безработицата намалява заради икономическия подем, но демографските прогнози за застаряване на нацията и свиване на населението в трудоспособна възраст изискват нови мерки на пазара на труда.

В новата стратегия ще се обърне специално внимание и на активизирането на хората, които сега не търсят работа. С подобни мерки агенцията по заетостта обясни наскоро лекото покачване на безработицата в рамките на летния сезон.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавата ще "спуска" минимални осигурителни доходи и догодина
Социалното министерство обрече на провал програмата за достъпно жилище

27.08.2019

Екип на

826
Безработицата леко се увеличи насред лято

16.08.2019

Яна Николова

295

Коментари

sena5
снимка на sena5

Наливат от пусто в празно. Измислени места, измислени курсове - просто се усвояват едни пари от правилните фирми. А работната сила ще е все така проста и необразована. Учат на компютри хора, които нямат образование, или баби пенсионерки(просто пари за усвояване без ефект). Е бабите може и да са се научили.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×