facebook
twitter

Икономика

Бюджетът ще субсидира курсове, а не работни места

105
 Pixabay

Социалното министерство сменя стратегията за заетостта, като занапред ще насочва държавните субсидии повече към повишаване качеството на работната сила чрез курсове и квалификация, а не към поддържане на работни места. Това стана ясно от думи на социалния министър Бисер Петков в Сливен вчера. Политиката по субсидиране на работни места ще се запази в региони със силни дисбаланси на пазара на труда, където има недостатъчно търсене. В много райони няма нужда от субсидирана заетост и затова ресурсът ще бъде пренасочен към повишаване качеството на работната сила чрез обучения и мерки за активиране на икономически неактивни хора. Амбицията ни е чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ да инвестираме в дигитални умения, посочи Петков. 

Министърът обясни, че и в следващите години се очертава сериозен недостиг на работна сила, най-вече квалифицирани кадри със средно образование. По думите му безработицата намалява заради икономическия подем, но демографските прогнози за застаряване на нацията и свиване на населението в трудоспособна възраст изискват нови мерки на пазара на труда.

В новата стратегия ще се обърне специално внимание и на активизирането на хората, които сега не търсят работа. С подобни мерки агенцията по заетостта обясни наскоро лекото покачване на безработицата в рамките на летния сезон.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов обяви, че безработицата е паднала до 3,7%

11.01.2020

1380 15
България има 164 "празни" села

15.04.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

693
Безработицата през ноември е най-ниска от 11 години насам

20.12.2019

469 5

Коментари

sena5
снимка на sena5

Наливат от пусто в празно. Измислени места, измислени курсове - просто се усвояват едни пари от правилните фирми. А работната сила ще е все така проста и необразована. Учат на компютри хора, които нямат образование, или баби пенсионерки(просто пари за усвояване без ефект). Е бабите може и да са се научили.

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)