facebook
twitter

Икономика

Борисов сравни доставките на газ с вноса на краставици

928
 Снимка: БГНЕС
Първите тръби за изграждането на интерконектора Гърция-България са доставени, похвали се премиерът.

Премиерът Бойко Борисов получи поредна възможност за изява по една от любимите си теми - прирден газ. Вчера той провери как върви изграждането на интерконектора Гърция-България и очерта светло бъдеще и разнообразяване на доставките за България. За неразбралите премиерът реши да обясни на народен език какво значи диверсификацията, която щяла да се отрази и на крайната цена на газа. "Когато на една сергия, ако можеш да докарваш краставици от четири-пет места, със сигурност ще избереш най-хубавите и евтините. Или поне ще имаш право на избор", разясни Бойко Борисов. И още: "Газта е такава суровина, която не може нито в чанта, нито в сал, нито в джобове да се пренася. За нея трябват газопроводи".

Премиерът увери българите, че скоро "ще можете да си доставите газ отвсякъде и никой не може да ви спре парното". А доставките ще бъдат от половината свят "догодина най-късно по това време"  - България ще доставя от САЩ, Катар, Кипър, Египет, Азербайджан.

Оптимизмът на премиера и  на фона на скептичните очаквания на част от експертите по отношение на диверсификацията, изграждането на газовия хъб "Балкан" и "Балкански поток". Само преди десетина дни от Българското геополитическо дружество обявиха, че България няма пазарни играчи, традиции или кадри. За да има работещ хъб трябва да има работещ пазар, изтъкна Пламен Димитров от дружеството.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от гръцкия град Комотини и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Капацитетът й е от 3 до 5 млрд. куб. метра. Проектът спрува 220 млн. евро.

ОБМЕН

"България и Гърция така трябва да разпределят ресурсите и възможностите, че те да ползват Черно море и Дунава, а ние - Егейско море", предложи премиерът Борисов. Той изтъкна, че газовата връзка България-Гърция ни свързва директно с Александруполис и ще бъдат обсъдени възможностите за изграждане на път между Александруполис и Димитровград, за да се свържат Черно море и Егейско море. "Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни, а на базата на взаимноизгодно сътрудничество", вдъхнови се Борисов.

ЦЕНА

Нищожно поевтиняване с 0.71% на газа за първото тримесечие на 2020 г. предлага "Булгаргаз". Прогнозната цена е 44.53 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), и е по-ниска с 0.32 лв./MWh в сравнение с тази от четвъртото тримесечие на 2019 година. От дружеството предупреждават, че цената е неокончателна. "Булгаргаз" напомня, че България е поискала от "Газпром експорт" намаление на доставната цена за страната и по-голяма гъвкавост на доставките.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Министър Петкова: АЕЦ "Белене" цикли заради Ковид-19

18.09.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1395 23
Турция очаква да открие до месец още газови находища в Черно море

13.09.2020

1249 11
По-високата цена на газа е справедлива, отсече министър Петкова

11.09.2020

1866 32

Коментари

S luncho6
снимка на S luncho6

>>><<<
Аз съм 0.71 по-щастлифт, дори 0.74 !

Вова

Вътрешният пазар на газ у нас е с огромен потенциал. За съжаление фирмите , занимаващи се с газифициране са на практика монополисти и , меко казано,са алчни,некоректни и незаинтересувани от масова газификация . Предпочитат по малко клиенти,ограничени инвестиции, но с над 100% печалба.

duzov2

поевтиняване с 0.71% на газа за първото тримесечие на 2020 г. предлага "Булгаргаз"

 

И аз съм щастлифт!

Даже смятам със спестените пари от сметките за отопление на газ, да заведа жената на малдивите или може и на канарите, зер канарчета да видимЕ и да им се порадваме. 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

И аз ще ида на Малдивите - на лов за диви :-))

На Боко пожелавам голеееми краставици.

Интервал

Похвално е, че Боце не говори за цени, че ще застраши думократичните ценности и националната сигурност. Самият той, предвид обема му, се явява солиден производител на природен газ, но честото му придвижване с джипка пречи да бъде инсталиран интерконектор на подходящото място. Затова и газовете излизат през ларингса, като подхранват логореята. Изпускането на ето такива парникови газове, води и към глобалното затоляне.

Влез или се регистрирай за да коментираш