facebook
twitter

Икономика

Борисов качи рекламата на кабинета и на влак

ЕС ще финансира с 250 млн. евро високоскоростна жп линия от Истанбул до българската граница
461
Снимка: профил във Фейсбук на Бойко Борисов
"Искам хората да видят какви инвестиции са направени и колко труд е хвърлен за обновяване на жп линиите", написа Борисов в своя Фейсбук профил, където бе качил видеозаписите от инспекциите си през деня.

Докато ЕС и Турция се договаряха в Анкара за финансиране на високоскоростна железопътна линия, по която влаковете ще се движат с 200 км/час от Истанбул до българската граница, премиерът Бойко Борисов направи инспекция на български жп участъци за "скоростно движение" със 160 км/ч. Проверките на жп проекти, финансирани от еврофондовете, започнаха с отсечката София - Елин Пелин. На гара Пазарджик премиерът се качи на влака за Пловдив, придружен от трима министри. Владислав Горанов и транспортният министър Росен Желязков бяха неотлъчно до него. Вицепремиерът Томислав Дончев също бе включен в делегацията.  

Борисов получи покана да покара влака, но благоразумно отказа, като обясни, че няма нужната книжка, и се настани до машиниста.

Премиерът се размечта как ще качи много хора на влаковете и, разбира се, дебело подчерта, че правителството инвестира приоритетно в жп инфраструктура. "По-безопасно е, 100% по-екологично. Ако има влак, вместо да се гъчкат всички на магистралата, да се возят на него. Както подменихме тролеи, трамваи, автобуси, метрото, сега и влаковете", гордо заяви премиерът. Той даде пример с последните данни за натовареността на магистрала „Тракия“ - на националния празник 3 март са преминали 53 хил. автомобила, а в последния от почивните дни около 24 май – 57 хиляди.

Докато българският премиер провеждаше поредния си тур за  реклама на успехите на кабинета, в Анкара бе подписано споразумение за изграждане на  високоскоростната железопътна линия "Черкезкьой - Капъкуле". Жп трасето от Истанбул до българската граница, което ще свързва Азия с Европа, ще се съфинансира от ЕС.  Необходими са 1.1 млрд. евро, от които Брюксел ще даде 275 млн. евро - по линия на предприсъединителни фондове, от които страните - кандидатки за членство в ЕС, могат да се възползват. Когато линията бъде готова, влаковете ще летят по нея с до 200 км/час. 

 

ШЕГИ И ЗАКАЧКИ

По време на пътуването премиерът поддържаше веселяшки разговор с финансовия си министър. Попита го: "Колко влака ще купим?". Горанов също включи на шеговита вълна, като отвърна: "Рано е да се каже". И продължи с виц (от серията за Чък Норис): "Колко лицеви опори може да направи Бойко Борисов? Всичките!". Премиерът остана доволен от остроумието на министъра. 

При преминаване през едно от разклоненията на максимална скорост Борисов направи приятелска забележка на машиниста: "Трябва да ти кажа, че тука щях да мина по-лекичко". Железничарят  обясни, че и в Щатите се правело така. "Те, в Щатите - на единия ден им падна кран, на другия хеликоптер", подметна с нотка на недоверие премиерът. 

 

ДОБРИ ДУМИ

Междувременно Бойко Борисов продължи обхода на гари и жп линии и в пристъп на добро настроение дори похвали президента Румен Радев за подкрепата към кабинета напоследък:  „Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим - интерконекторите, магистралите, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург“, отбеляза Борисов. „Съжалявам, че върна закона за предварителното отчуждение, защото всичко това, което говоря, ако го няма този закон, няма да бъде построено, поне следващите 15-20 години. Но да речем, че някой го е подвел“, коментира миролюбиво премиерът. 

Все още няма коментари

Още

МЗ проверява 3 болници в София заради смъртта на дете

15.11.2019

362
Съдебният инспекторат си измисли право да разпитва граждани
Прокуратурата проверява Гешев за престъпление срещу правосъдието

09.11.2019

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

9797 29

Влез или се регистрирай за да коментираш

×