facebook
twitter

Икономика

Борбата с чумата по животните глътнала над 1.3 млн. лева

Въпреки хвалбите на агенцията по храните България още се води заразена страна
177
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на агенцията по храните Дамян Илиев (в средата) се похвали, че засега ситуацията със заразите по животните била овладяна.

След напрежението и скандалите, разразили се преди няколко месеца около чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се похвали, че заболяванията са овладени и са под контрол. Въпреки изхарчените от агенцията 1.3 млн. лв. за справяне със заразите обаче все още статутът на България е на инфектирана страна.

Мерките от страна на ветеринарите за предотвратяване и контрол на заболяването, както и рестрикциите на Европейската комисия са облекчени, като вече има свободно движение на животни за клане в трите области в Югоизточна България, които бяха под възбрана. Надзорът продължава, като целта е да се възстанови статутът на страната и да се възобновят търговските отношения, каза изпълнителният директор на агенцията Дамян Илиев вчера. Това обаче може да се случи най-рано шест месеца след ликвидиране на последното огнище. Според БАБХ то е в град Болярово в стопанството на фермерката Ана Петрова. Тя от своя страна твърди, че животните й са здрави.

Това е последното стадо, останало в региона, след като хиляди животни бяха избити през миналото лято. Според Илиев в стопанството в Болярово е имало доказан вирус, а огнището продължава да е активно. „Страната и фермерите щяха да са се възстановили от кризата с чумата, нямаше да се стигне до тези преки и непреки загуби“, коментира той. 

Разходите от над 1.3 млн. лв. не включват тези на други институции, като МВР. Повече от 400 хил. лв. са отделени само за справяне с инфекцията и контрол на предпазните зони, допълни Александра Митева от отдел „Хуманно отношение към животните“.

Засега няма случаи на африканска чума по свинете, уверяват от агенцията. Чума при диви свине бе установена най-напред край румънската граница през август. Спешно бе изградена 133-километрова предпазна ограда по сухопътната граница. Около нея също имаше съмнения за завишени стойности на материалите и за некачествена работа.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чума по свинете бе открита и във Врачанско

15.07.2019

545 12
Стопани на прасета влязоха в сблъсък с инспектори край Созопол

13.07.2019

791 18
Чумата по свинете дошла с румънски кебапчета

11.07.2019

Йоана Петрова

1363 7

Коментари

kempes

Всички тия паразити са за уволнение, наакере избиха домашните животни на хората, дано Господ им прости прегрешенията. Ние няма да им простим нищо.

авакум 78

 

 

 

                         Всички тия паразити са за уволнение, наакере избиха домашните животни на хората, дано Господ им прости прегрешенията. Ние няма да им простим нищо

 

 

                          Отдавна го твърдя !  Вчера шофьорът на таксито с което пътувах каза че станалата известна покрай хекатомбата баба Дора се споминала . Не знам дали е вярно .

mi6osp.

Тази чума  е много интересно заболяване: освен избитите от БАБХ овце и кози няма нито едно починало животно от нея, а оцелялото чумаво стадо е живо и здраво, макар че трябваше да е мъртво 10 дни след заразяването.

Не са за затвор тези, който наредиха унищожаването на стадата, за бесене са.

Paco Pacov

Добре, че спраха разпространението и, на пук на всички, които искаха чумата да затрие българското животновъдство. 

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×