Quantcast

Медия без
политическа реклама

АПИ най-сетне възложи проучване къде да се пробие тунелът под Петрохан

Съоръжението, което може да скъси с 45 км пътуването между София и Монтана, се бави с десетилетия

"Историческият" проект за тунел под прохода Петрохан най-сетне направи крачка напред.  Първата идея за изграждането на тунела датира още от 1916 година и от тогава периодично се рециклира. 

Във вторник пътната агенция съобщи, че най-сетне има избран победител в обществената поръчка за прединвестиционно проучване на трасето. Основната цел е изпълнителят да предложи варианти за преодоляване на Петрохан и да остойности необходимите инвестиции. Проучването ще бъде извършено от Обединение "Петрохан 2019", в което участват "Трансконсулт 22" ООД и "Университет по архитектура, строителство и геодезия - Център за научни изследвания и проектиране" ЕООД, съобщиха от АПИ. Заданието трябва да бъде изпълнено за 180 дни срещу 330 000 лева.

Изпълнителят ще трябва да предложи поне 3 варианта за развитие на ново пътно трасе с тунел. Според резултатите от проучването ще бъде определен и габаритът на пътя. Проектантският екип ще трябва да даде яснота и за необходимите инвестиции, както и за разходите за поддръжка на участъка след изграждането му.

Следващият етап е процедура за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Едва след това ще бъде избран вариант за трасето и ще се пристъпи към изработване и на идеен проект на одобрения вариант. Като добавим и времето за изграждането, ясно е, че ни делят още доста години от времето, когато ще пътуваме през тунел.  

Жителите на тази част от Северозападна България настояват за тунел под Петрохан от години, за да се развива икономически районът, който е "запушен" инфраструктурно. Хората дори събраха и внесоха подписка в Народното събрание с искане властите най-сетне да започнат строителството на дълго отлаганото съоръжение, което би скъсило с около 46 км разстоянието между София и Монтана.

МИНАХА ГОДИНИ

Пробивът през Петрохан бе заложен в далечната 2008 г. в правителствен документ - в регионалния план за развитие на Северозападния регион. Но макар че кабинетът "Станишев" обяви проекта за приоритетен, нищо не последва. И следващите правителства неглижираха темата. По-късно дойде идеята на кабинета "Борисов" съоръжението да бъде дадено на концесия. "Няма финансово-икономическа обосновка, затова се разбрахме да го предлагаме на инвеститори, които идват в България. Държавни пари към момента не можем да обещаем, можем да обещаем да подготвим всички процедури, които и в момента вървят, и да направим опит за публично-частно партньорство", обясни премиерът Борисов през март 2018 г. Малко по-късно бе обявена процедура за прединвестиционно проучване за тунел през Петрохан - след като жители на Северозапада организираха нови протести и няколко пъти блокираха движението по международния път Е-79. 

Ключови думи:

тунел Петрохан, АПИ

Още по темата