facebook
twitter

Икономика

Агенцията по вписванията ще работи извънредно заради бум на декларации

814
Илияна Кирилова

Агенцията по вписванията обяви, че ще работи извънредно на 30 и 31 март (събота и неделя) заради очаквания наплив на декларации по Закона за счетоводството. Фирмите и гражданските организации, които не са развивали дейност през 2018 г., имат срок между 1 януари и 31 март да подадат "нулеви" декларации. От началото на годината са постъпили едва около 100 000 документа, или около 50% от всички очаквани, което означава, че още почти толкова  декларации ще бъдат подадени в оставащите седем дни. Именно по тази причина всички офиси на Агенцията по вписванията (АВ) в цялата страна ще работят и през уикенда. Тогава гишетата ще бъдат отворени от 09:00 до 15:30 ч. От АВ напомнят, че документите могат да се подават и онлайн на сайта на Търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел  – www.brra.bg

Агенцията има печален опит със струпване на опашки - реални и виртуални, при изтичането на срокове за подаване на декларации и други документи. Години наред подаването на финансовите отчети  в последния момент предизвикваше блокажи на сайта и навалици пред гишетата. Миналата година, когато "спящите" фирми и НПО бяха задължени да подават декларации за липса на дейност, обработката на документите се затлачи и забавянето се преодоля едва през октомври, и то с извънреден труд на служителите.

Според Габриела Козарева, шеф на АВ, това вече е минало. "През 2018 г. в системата на Търговския регистър бяха извършени действия по обновяване и модернизиране, което увеличи с осем пъти капацитета й на работа", похвали се тя.

 

Все още няма коментари

Още

Срещата на Г-7 ще е без заключителен документ

24.08.2019

650 4
Агенцията по вписванията ще приема финансови отчети и в събота
И Борисов бе даден на прокурор заради недекларирана постройка

23.05.2019

Мартин Георгиев

4838 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×