Медия без
политическа реклама

6000 фирми са объркали справките за доходите

НАП дава 3 дни за корекция на удостоверенията

25 Февр. 2020

Заради допуснати неточности близо 6000 фирми и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, съобщи Националната агенция за приходите. Всеки, изпратил грешни формулари, е получил персонално писмо от приходната агенция, с което е уведомен за объркването и е получил указания за отстраняване на грешките.  

Работодателите имат 3 дни, за да коригират и подадат справките си отново, без да им бъдат наложени санкции, посочват от НАП. Крайният срок за подаване на данните в НАП изтича в полунощ на 28 февруари. 

От тази година данъчните ще попълват сами електронните данъчни декларации на гражданите, които имат ПИК или електронен подпис. Електронните формуляри трябва да са достъпни от 1 март. Преди това фирмите трябваше до края на февруари да подадат в НАП всички служебни бележки за изплатените от тях доходи през 2019 г. В социалните мрежи работодатели поискаха НАП да приема корекции и на 29 февруари.

До момента в приходната агенция са постъпили общо 367 336 справки за изплатени доходи с удържаните данъци и задължителните осигурителни вноски. От тях 139 507 са служебни бележки за платени доходите хо граждански договори, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем. 227 829 са справките, подадени от работодатели за изплатените през 2019 г. облагаеми доходи по трудови правоотношения.

 

Още по темата