Quantcast

Медия без
политическа реклама

23 000 онлайн магазина влизат в белия списък на НАП

Данъчните разгръщат кампания срещу криенето на обороти и измамите в интернет търговията

16 Ноем. 2021ЮЛИАНА БОНЧЕВА
Pixabay

В регистъра на НАП за легитимните електронни магазини вече са вписани близо 23 000 платформи и сайтове. Това обяви самата приходна агенция, която създаде такъв регистър през 2019 г.  Данъчните го направиха, за да държат под око оборотите на е-търговците и да са сигурни, че се плащат данъци.  От гледна точка на потребителите голямата полза е, че във всеки момент могат  да направят справка от телефона или компютъра си дали е-магазинът, от който искат да си поръчат някакъв артикул, фигурира в този "бял" списък и няма риск да си дадат парите на измамници.

Първите попълнения в регистъра - още от 2019 г., са все известни платформи за покупко-продажби на различни стоки и услуги в интернет като booking.com, bazar.bg, olx.bg, foodpanda.bg, eMag.bg, alo.bg и т.н.

 

Всички фирми, които се занимават с електронна търговия, са длъжни да подадат информация в приходната агенция за сайтовете, чрез които извършват продажби, припомнят от НАП в съобщение до медиите. За да извърши регистрацията си, търговецът трябва да посочат домейн и име на онлайн магазина, данни за връзка с лицето, което извършва продажби, данни за контакт на собственика на домейна, информация за това къде се хоства онлайн магазинът, какви са предлаганите стоки и услуги. Всички необходими за попълване данни са изброени изчерпателно в Приложение №33  на Наредба Н-18 - прословутата наредба за касовите апарати и фискалните устройства. 

 

НАП съветва

 За сигурното онлайн пазаруване е важно купувачите да  изискват от търговците документ за продажба. Той е различен и зависи от начините на плащане на поръчаното.  Ако доставката е с наложен платеж, търговецът е длъжен да издаде касова бележка. При заплащане с пощенски паричен превод клиентите трябва да очакват разписка за превода от пощенския оператор, като търговецът е длъжен да представи на клиента хартиен или електронен документ с име и адрес за кореспонденция, идентификационен номер, название на стоката и дължимата сума. При заплащане на направената в интернет покупка чрез банков превод е много важно да се посочи реалното основание за него.

Онлайн търговците имат възможност да регистрират продажбите си чрез издаване на фискален/системен бон в електронен вид, който се изпраща по имейл на купувача, без да е необходимо да се издава хартиен бон.

При плащане с банкова карта онлайн търговците могат да предоставят на клиентите си документ, заместващ фискалния/системния бон. Той трябва да съдържа някои задължителни реквизити - като наименование, дата и уникален номер, данни за онлайн търговеца и други. За да се възползват от този ред за отчитане и регистриране на продажбите, електронните търговци следва да приемат неприсъствени плащания с кредитна и дебитна карта, като софтуерите им за управление на продажбите отговарят на изискванията на Наредба Н-18.

"Влез в час"

НАП посочва, че прави специална информационна кампания, насочена и към търговците онлайн, и към потребителите. Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

„Все повече онлайн търговци избират да излязат на светло. Това се дължи на комбинацията от насърчаване на доброволното спазване на данъчните правила и безкомпромисни контролни мерки от страна на НАП спрямо закононарушителите“, коментира зам.-директорът на приходната агенция Георги Димов.

Ключови думи:

НАП, онлайн търговия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?