Quantcast
Жените на София - в триста лица (ГАЛЕРИЯ) | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Жените на София - в триста лица (ГАЛЕРИЯ)

1 368
 снимка: Вихрен Георгиев

В началото бе Humans of New York - невероятната идея на Брандън Стантън, който от 2010 година досега е събрал почти 18 милиона последователи с хилядите портрети и истории на нюйоркчани, които е показал на света. Защо всеки град да не заслужава подобен разказ, навярно си е казал Вихрен Георгиев (роден в Бургас, израснал в Русе, живее и работи в столицата) и започнал да снима своите People of Sofia. Не е оригинално - Стантън е първи, но всеки път е интересно.

Тази година обаче Вихрен Георгиев е с една идея напред - в книжен вид се появи "Жените на София", посветен само на по-красивия пол проект, който събира над 300 лица, открити по улиците на София, между страниците си. Жени от всички поколения - момичета, майки с децата си, достолепни възрастни дами, от всички професии - артистки, спортистки, лекарки, балерини, продавачки, културистки, пенсионерки, жени с каузи, драг кралици, ученички, животновъдки, просякини... Малка част от тях са с познати лица и имена - актрисата Йоана Буковска, прима балерината на Софийската опера Марта Петкова, тв водещата Гала, ветеринарната легенда Мила Бобадова, блогърките от "Майко мила!", кметицата Йорданка Фандъкова, певицата Рут Колева, радио водещата Валерия Николова, внучката на Валери Петров - Анна Хаджимишева сред хилядите книги в своята книжарничка "Нисим" ...  Повечето обаче са случайно срещнати.

Кадрите са трупани в продължение на пет години. "Просто им казах: “Напишете това, което ви вълнува”. Текстовете в книгата са с минимална редакция, за да се запази изказът на всеки един от персонажите", казва Вихрен Георгиев за кратките двуезични (на български и и английски) текстове към фотографиите.

"Как може да ви харесва да сте подобни, ще каже Жан-Пол Сартр на студентите, докато в един глас скандират неговото име" - с тези думи на великия екзистенциалист проф. Георги Лозанов обобщава многообразието и пъстротата на тази колекция. Хората са ценни не с това, по което си приличат, а с това, по което се различават - оценява той качествата на бонбонено пъстрите, жизнерадостни, закачливи улични фотографии. "Жените на София" са много, различни и си струва да бъдат празнувани не само на осми март.

Още

Излезе книга за убийството на Ленън от името на убиеца

15.12.2020

300
Нова история на "Бийтълс" спечели важна литературна награда

01.12.2020

122
Разобличителят от Уотъргейт с "Ярост" за Тръмп

11.09.2020

488