Quantcast

Медия без
политическа реклама

Боб Дилън продавал по $ 599 книги с фалшив автограф

Нобелистът ги е подписал с машина, а не ръчно

28 Ноем. 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Боб Дилън

Боб Дилън се извини за използването на машина за подписване на книги, съобщи британският в. "Гардиън". Музикантът призна, че лимитираният тираж с цена от 599 долара на книга, уж всяка със саморъчно положен от нобелиста автограф, всъщност не съдържа ръкописния му подпис. 81-годишният рок бард обясни, че се наложило да използва устройство за автографи, защото през последните няколко години страда от световъртежи.

Изявлението на Дилън идва, след като негови фенове са сравнили подписаните си копия и се усъмнили, че автографите са абсолютно еднакви. Новата книга на Боб Дилън беше рекламирана като "ръчно подписана" от автора. Музикантът каза, че съжалява за "погрешната си преценка".

"Философия на модерната песен" (The Philosophy of Modern Song) представлява коментар върху песните на други артисти и беше издадена в началото на ноември. Лимитираните "ръчно подписани" екземпляри са едва 900 и всеки от тях се продава за 599 щатски долара. Всяка бройка от лимитираната серия е придружена от писмо за автентичност от издателя "Саймън енд Шустър".

Когато купувачите са получили копията си, много от тях са споделили фотографии на книгите си онлайн. Така е станало ясно, че подписите в тях са напълно еднакви. Издателството вече поднесе извинения през миналата седмица и предложи възстановяване на платената сума на недоволните купувачи.

В изявлението си 81-годишният Боб Дилън, който рядко се изказва публично, подчерта, че всички други подписи в кариерата му са поставени ръчно. Според думите му през 2019 г. той е започнал да страда от световъртеж и оплакванията му са продължили по време на пандемията от COVID-19. Използването на устройство е било единственият начин да успее да подпише книгите в необходимия срок, казва още певецът. 

Валидността на "саморъчния подпис" на Дилън се поставя под въпрос и във връзка с картините му. Компанията за търговия с произведения на изкуството Castle Fine Art, която продава негови подписани творби, обяви, че не е била известена за употребата на устройство. Впоследствие е била назначена проверка, която е установила, че две от произведенията на Дилън, продадени през тази година, са подписани с машина. "Касъл файн арт" също предложи възстановяване на платената сума на засегнатите купувачи. 

През 2011 г. Барак Обама стана първият американски президент, използвал устройство за полагане на подпис. По-рано тази година фенове обвиниха и Доли Партън в употреба на устройство за подписване на най-новата й книга. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?