Медия без
политическа реклама

Защо "Пинк Флойд" не успяват да продадат каталога си?

Разногласия за данъците и за войната в Украйна спъват една от най-желаните сделки в музикалната индустрия

10 Окт. 2022
Уотърс и Гилмор не могат да намерят общ език, дори когато става дума за бъдещето на колективно създаденото музикално наследство.
EPA/BGNES
Уотърс и Гилмор не могат да намерят общ език, дори когато става дума за бъдещето на колективно създаденото музикално наследство.

Боб Дилън, Брус Спрингстийн, Стинг, Пол Саймън, Тина Търнър, Нийл Йънг, "Ред Хот Чили Пепърс", Шакира... всички те продадоха авторските права над музикалните си каталози, спечелвайки стотици милиони долари. Подобни сделки се превърнаха в печеливш бизнес в света на рок и поп музиката през 2020/21 година, когато пандемията бе блокирала концертните изяви на звездите - но не спряха след възстановяването й. Но ето че едно от най-желаните музикални наследства в света не успява да се реализира на пазара. Защо?

Нийл Йънг е продал за около 150 милиона долара правата над половината от своя каталог - включващ почти 50 албума и 1180 песни. Купувач е базираната във Великобритания инвестиционна компания Hipgnosis.

Продажбата на каталога с песни на "Пинк флойд" се бави заради разногласия в групата за данъците, структурата на сделката и позицията  на Роджър Уотърс за войната в Украйна, пише Файненшъл таймс".

Музикалното наследство на "Пинк флойд" се оценява над 500 млн. долара. То се смята за един от най-ценните активи, появили се на пазара. Интерес проявяват широк кръг инвеститори и музикални компании, сред които "Блекстоун", "Сони мюзик",  "Уорнър мюзик". Според няколко души, участвали в преговорите, обаче тръжната процедура, която започна през май, е затънала в разпри и се е забавила с месеци заради разногласия между членовете на групата за данъчната структура на сделката.

Пинк Флойд" ще продадат музикалния си каталог и възможността за създаване продукти, базирани на марката на групата, съобщи Блумбърг, позовавайки се на свои източници. Според изданието членовете искат да сключат сделка на стойност поне 500 милиона долара.

Уотърс живее в САЩ, докато останалите са във Великобритания. Неговите отношения с Дейвид Гилмор са обтегнати от десетилетия, което прави споразумението за сложната финансова сделка трудно постижимо. 

Един от участниците в търга заяви, че бившите творчески партньори може би никога няма да успеят да сключат сделка, дори и да бъде избран купувач. Затова и участниците в търга вече наричат консултанта, който се занимава с продажбата, "медиатор". Те все още се надяват да постигнат споразумение през следващите седмици и разговорите са активни, твърдят запознати с подробностите лица.

Музикантите от "Пинк флойд" са над 70-годишни и искат да последват звезди като Дилън и Спрингстийн, които продадоха каталозите си с песни за стотици милиони долари, възползвайки се от нарастващото търсене от страна на инвеститорите на Уолстрийт. Но Уотърс и Гилмор са в напрегнати отношения повече от четири десетилетия. Един от новите поводи за търкания е и продължаващата война в Украйна, по която музикантите заемат радикално различни позиции.

Последно Уотърс заяви пред "Ролинг стоун" миналия вторник: "Това е ненужна война. . . Русия не трябваше да бъде окуражавана да нахлуе в Украйна, след като в продължение на 20 години се опитваше да я избегне, предлагайки дипломатически мерки на западните правителства."  Той смята, че Байдън и западните лидери са не по-малко виновни (ако не и повече) за конфликта, отколкото агресора Путин.

Дейвид Гилмор, чиято снаха е украинка, и третият жив член на "Пинк Флойд" Ник Мейсън обаче подкрепят еднозначно Украйна. Те дори издадоха първата си нова песен от над десет години - кавър-версия на патриотичната песен "Червона калина", като приходите от нея бяха насочени към украинската хуманитарна помощ. Гилмор заяви, че е разочарован от Уотърс.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата