Quantcast

Медия без
политическа реклама

Жената на Гилмор нарече Роджър Уотърс "лъжец, лицемер, апологет на Путин"

И с още редица обидни думи, срещнали одобрението на съпруга ѝ

07 Февр. 2023
EPA/BGNES
Уотърс и Гилмор: войната продължава.

Ясно е, че Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор не се обичат - поне от началото на 80-те години насам. Но враждата им премина в нова фаза с избухването на Поли Самсън - съпруга на китариста и текстописка в късните албуми на "Пинк Флойд". В социалните мрежи тя нарече бившия колега на мъжа си "апологет на Путин", "гнил до дъното на антисемитската си душа", "лъжлив, крадлив, лицемерен, пеещ на плейбек, женомразец, мегаломан". 

Поредицата епитети бе подкрепена от самия Дейвид Гилмор в последващ негов пост, който сподели нейния с коментар "всяка дума е доказуема истина". 

Повечето обвинения са свързани с политическите позиции на Уотърс, но има и други обвинения, като например че пее на плейбек по време на концертите си. 

Не е съвсем ясен поводът за изригването на Самсън и Гилмор, пише Variety, но вероятно това е интервю на бившия вокал и басист на "Пинк Флойд", в което той критикува някогашните си колеги, че са записали проукраинска песен. Разговорът е публикуван на немски в "Берлинер Цайтунг", а английски превод може да се прочете в личния уебсайт на Уотърс. В него музикантът казва, че е "натъжен" от факта, че Гилмор и Ник Мейсън са обединили усилия с украинския музикант Андрий Хливнюк, за да запишат песен срещу руската инвазия в Украйна. 

Отвратен от руската инвазия в Украйна, Дейвид Гилмор съобщи, че "Пинк Флойд" са записали версия на станалата знаменита покрай войната украинска песен "Ой, червена калина на поляна", съобщи "Гардиън".   И това се случва 28 години след последното парче на групата.

"Видях видеоклипа, издаден с логото на "Пинк Флойд", коментира Уотърс, "и не съм изненадан, но го намирам за много, много тъжно. Това действие е лишено от човечност. То окуражава продължаването на войната. "Пинк Флойд" е име, с което съм асоцииран и аз. Това е огромна част от моя живот, голяма работа. Да се свързва това име с нещо такова... ме натъжава. Имам предвид, те не изискват и не заявяват: "Спрете войната, спрете убийствата, нека лидерите да преговарят! Това е просто безсъдържателно развяване на синьо-жълтото знаме". 

В същото интервю Роджър Уотърс нарича нахлуването в Украйна "може би най-провокираната инвазия на всички времена". "Всеки с малко мозък може да види, че конфликтът в Украйна е провокиран отвъд всякакви граници."

В статията музикантът заявява още, че би свирил в Москва, но не и в Израел, тъй като - като поддръжник на палестинската кауза - смята евреите за "извършваща геноцид" нация. Предизвикван многократно от интервюиращия за своите антиукраински изявления, той допълва: "Карате ме да видя Русия от сегашната русофобска перспектива. Аз избирам да я виждам другояче."

През август м.г. Уотърс даде друго скандално интервю - пред Си Ен Ен, в което заяви, че Тайван е китайски, КНР спазва човешките права по-добре от САЩ, а Байдън е главният виновник за войната в Украйна. 

Полша вече отмени няколко концерта на рокзвездата заради спорните му политически позиции.

Роджър Уотърс свири за последен път заедно с живите си колеги Гилмор и Ник Мейсън през 2011 г. (Ричард Райт почина през 2008 г.) - едно от редките примирия между музикантите в последните 40 години. Единствената им друга съвместна поява на сцената е на благотворителния концерт Live 8 през 2005 г. 

Тримата обаче остават свързани от бизнес интереси - най-големият сред които е продажбата на каталогът с издателските права на "Пинк Флойд", който се очаква да донесе половин милиард долара. 

Разбира се, след постовете на Самсън и Гилмор не закъсня и реакцията на Роджър Уотърс, който заяви, че се съветва с адвокатите си.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?