Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франкфурт отмени концерт на Роджър Уотърс заради антисемитизма му

25 Февр. 2023
БГНЕС/ЕПА
Роджър Уотърс

Концертът на Роджър Уотърс във Франкфурт ще бъде отменен. Музикантът няма да има право да изпълнява във Франкфурт Фестхале, съобщи FAZ. Град Франкфурт и правителството на провинция Хесен обявиха, че спорният концерт на известния музикант, който беше планиран за 28 май 2023 г., се отменя. Франкфурт държи 60 процента, а провинция Хесен 40 процента в Messe Frankfurt GmbH, която притежава Фестхале.

Отмяната е предизвикана от продължаващото антисемитско поведение на бившия фронтмен на "Пинк Флойд", който многократно призоваваше за културен бойкот на Израел и правеше сравнения с режима на апартейд в Южна Африка. На повече от 200 концерта Уотърс пусна балон във формата на прасе с изображения на звездата на Давид в залата. Освен това Уотърс многократно е забелязван за разпространение на антисемитски теории на конспирацията.

Мястото на планирания концерт предизвика бурно недоволство във Франкфурт. В дните след Кристалната нощ през 1938 г. 3000 мъже евреи от Франкфурт и района са доведени във фестивалната зала, малтретирани и по-късно депортирани в концентрационни лагери. Много от тях са убити.

Шест концерта от турнето на Уотърс са планирани в Германия през май. Призиви за отмяна на концертите има и в Берлин, Мюнхен, Хамбург и Кьолн.

В началото на месеца по покана на руския посланик в ООН 79-годишният Уотърс се обърне към Съвета за сигурност на ООН по време на дискусия за доставките на оръжие за Украйна. Музикантът, който и преди е бил критикуван за проруски позиции, обяви, че нахлуването в Украйна е незаконно и го осъжда "възможно най-категорично". Но допълни, че Киев също има вина. "Руската инвазия в Украйна не беше непровокирана. Така че, аз също осъждам провокаторите по възможно най-категоричен начин", каза Уотърс във видео връзка.

Неотдавна Поли Самсън - съпруга на китариста Дейвид Гилмор и текстописка в късните албуми на "Пинк Флойд" нарече Уотърс "апологет на Путин", "гнил до дъното на антисемитската си душа", "лъжлив, крадлив, лицемерен, пеещ на плейбек, женомразец, мегаломан". Гилмор подкрепи Самсън, коментирайки, че "всяка дума е доказуема истина".

Още по темата