Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съд задължи Франкфурт да проведе концерта на Роджър Уотърс

Местните власти искаха да го отменят заради антисемитски позиции на рокзвездата

26 Апр. 2023
EPA/BGNES
Роджър Уотърс излезе победител в битката с община Франкфурт и провинция Хесен.

Франкфурт няма право да отмени концерта на Роджър Уотърс, насрочен в зала "Фестхале" за 28 май. Това реши местен административен съд, като посочи, че такива правомощия нямат нищо градът нито провинция Хесен, чийто икономически център е той. В решението на съда се казва, че местните власти са задължени "да направят възможно провеждането на концерта на Уотърс", както е било договорено по-рано, съобщава "Дойче веле". 

Роджър Уотърс, 79-годишният бивш фронтмен на легендарните "Пинк Флойд" се сблъска с подобни проблеми и в други германски градове, но тамошните му изяви не са били сериозно застрашени. Турнето му This Is Not a Drill включва шест дати в Германия, като Франкфурт е последната спирка.

Концертът на Роджър Уотърс във Франкфурт ще бъде отменен. Музикантът няма да има право да изпълнява във Франкфурт Фестхале, съобщи FAZ. Град Франкфурт и правителството на провинция Хесен обявиха, че спорният концерт на известния музикант, който беше планиран за 28 май 2023 г.

През февруари т.г. властите на град Франкфурт и провинция Хесен обявиха, че едностранно отменят концерта на Уотърс. Франкфурт притежават 60%, а провинция Хесен - 40 на сто от Messe Frankfurt GmbH, която е собственик на "Фестхале". Съобщението за отмяната бе предизвикано от поведението на Роджър Уотърс, който многократно призовава за културен бойкот на Израел, критикува политиката на страната и подкрепя британския клон на "Артисти за Палестина". На повече от 200 концерта музикантът пусна балон във формата на прасе с изображения на звездата на Давид в залата. 

Мястото на планирания концерт също предизвика бурно недоволство във Франкфурт. В дните след Кристалната нощ през 1938 г. 3000 еврейски мъже от Франкфурт и района са доведени във фестивалната зала, малтретирани и по-късно депортирани в концентрационни лагери. Много от тях са убити. 

Музикантът и съосновател на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс разкритикува остро град Франкфурт, че е отменил негов концерт заради обвинения в антисемитизъм, като нарече този ход "атака срещу свободата на изкуството", предаде ДПА.

Съдът във Франкфурт обаче постанови, че макар шоуто на Уотърс да включва символи, свързани с националсоциализма, няма никакви доказателства, че музикантът прославя нацистите или се идентифицира с нацистка идеология, както и че използва каквато и да било нацистка пропаганда в концертите си. Да му бъде отказан достъп до залата е нарушение на неговата свобода на изразяване като артист, казва още съдът. 

В изявлението му се посочва, че макар да е "особено лош вкус" концертът на Уотърс да се провежда на място, където са били задържани и тормозени над 3000 евреи, спектакълът "не би наранил човешкото достойнство на тези хора". 

Самият Роджър Уотърс настоява, че не е антисемит, а лондонският му мениджър нарече обвиненията на Франкфурт и Хесен "безпочвени". Междувременно, преди да се произнесе съдът, петиция събра хиляди подписи в подкрепа на Уотърс. В негова подкрепа се подписаха знаменитости като Ерик Клептън, Сюзън Сарандън, Ноам Чомски и бившият му колега от "Пинк Флойд" Ник Мейсън.

Мюнхен, Кьолн и Хамбург също се изправиха пред дилема дали да позволят концертите от турнето This Is Not a Drill, но взеха решение в полза на провеждането им (което им навлече немалко критики).

 

Ключови думи:

Роджър Уотърс, Франкфурт

Още по темата