Quantcast

Медия без
политическа реклама

Звездна петиция иска Франкфурт да свали забраната на Роджър Уотърс

Градската управа отмени концерта му на 28 май, но Ерик Клептън, Ноам Чомски и Сюзън Сарандън не са съгласни

21 Март 2023
EPA/BGNES
Роджър Уотърс привлече много критики с политическите си изказвания, но има и поддръжници.

Рокзвездите Ерик Клептън, Питър Гейбриъл и Брайън Ино, бившият му колега от "Пинк Флойд" Ник Мейсън, актрисите Сюзан Сарандън и Джули Кристи, философите Ноам Чомски и Габор Мате, режисьорът Кен Лоуч и мн. др. са подписали петиция, в която настояват градският съвет на Франкфурт да отмени наложената забрана на Роджър Уотърс.

Концертът на Роджър Уотърс във Франкфурт ще бъде отменен. Музикантът няма да има право да изпълнява във Франкфурт Фестхале, съобщи FAZ. Град Франкфурт и правителството на провинция Хесен обявиха, че спорният концерт на известния музикант, който беше планиран за 28 май 2023 г.

Преди месец управата на града отмени едностранно планирания за 28 май концерт на музиканта във "Фестхале" заради "упоритото антисемитско поведение" на бившия фронтмен на "Пинк Флойд". Петицията бе започната от американската комедиантка и политическа коментаторка Кейти Халпер, но бързо привлече подкрепата на големи имена.

"Критиката на Уотърс към начина, по който Израел се отнася към палестинците, е част от неговата дългосрочна борба за правата на човека по целия свят", се казва в петицията. "Той вярва, че "всички наши братя и сестри, по целия свят, независимо от цвета на кожата им или дълбочината на джобовете им, заслужават равни човешки права според закона". По отношение на Израел и Палестина той казва: "Моята платформа е проста: тя е прилагане на Всеобщата декларация за правата на човека от 1948 г. за всички наши братя и сестри между река Йордан и морето. Антисемитизмът е отвратителен и расистки и аз осъждам това безрезервно, заедно с всички форми на расизъм", цитиран е музикантът.

"Властите в Германия, организаторите на концерти и музикалните платформи не трябва да се поддават на натиска на лица и групи, които биха предпочели музиката на Роджър Уотърс да я няма, отколкото да се ангажират с проблемите, които тя изтъква", завършва писмото. 

Петицията е подписана от над 10 000 души до момента и може да се намери на change.org. Междувременно бе разпространена и втора петиция, която подкрепя позицията на общинарите. 

Неотдавна Поли Самсън - съпруга на китариста Дейвид Гилмор и текстописка в късните албуми на "Пинк Флойд", нарече Уотърс "апологет на Путин", "гнил до дъното на антисемитската си душа", "лъжлив, крадлив, лицемерен, пеещ на плейбек, женомразец, мегаломан". Гилмор подкрепи Самсън, коментирайки, че "всяка дума е доказуема истина". 79-годишният Роджър Уотърс си навлече много критики и със своята позиция за войната в Украйна, изразявайки неколкократно проруски позиции и наричайки инвазията на Путин "провокирана". 

Заради тези негови изказвания Роджър Уотърс е нежелан и в Полша, където трябваше да концертира на 21 и 22 април. Двете предварително обявени дати за Краков не фигурират в графика на турнето This Is Not a Drill още от миналата есен. На 21 април вече е планиран друг концерт - в Болоня, Италия.

Още по темата