Quantcast

Медия без
политическа реклама

Започва работата по последния проект на Кристо

Работници за обвиването на Триумфалната арка в Париж се набират от 17 май

01 Май 2021
Christojeanneclaude/Facebook
„Триумфалната арка, обвита“

От 17 май 2021 г. всеки, който желае да участва в реализацията на последния проект на Кристо и Жан Клод, може да кандидатства за работата на техният уебсайт. Всички, които бъдат одобрени и се включат в обвиването на Триумфалната арка в Париж, ще получат заплащане. Това съобщение се появи вчера на официалната страница на Кристо и Жан-Клод във Фейсбук. 

„Тримфалната арка, обвита“ е един от най-дълго „износваните“ проекти на двойката, прочула се с  „обличането“ в различни тъкани на монументални конструкции, както и природни обекти, включително парижкия мост Понт Ньоф, Берлинския райхстаг и островите в Бискейнския залив, Маями. Замислена е от Кристо и Жан-Клод Денат дьо Гийебон през 1962 г., когато живеят в Париж, а реално планирането на работата започва през 2018 г., кога се взима решението за изложбата, посветена на работата на Кристо и Жан Клод в центъра Помпиду.  

Обвиването на Триумфалната арка първоначално трябваше да бъде през април, за да съвпадне с изложбата, но откриването бе пренесено за септември, поради опасения относно въздействието на тъканта върху ветрушките, които напролет мътят в гнездата си по сводовете на Арката.  Изложбата също бе временно отложена.

В края на април, предвид разрастването на пандемията COVID-19, самият Кристо взе решение да удължи забавянето с още една година - до първите есенни дни на 2021 г., от 18 септември до 3 октомври. Кристо почина на 31 май 2020 г. Още същия ден Франция обяви, че работата продължава по план, според намерението на Кристо. 

Още по темата