Медия без
политическа реклама

Започна първата мащабна реставрация на Плевенската панорама

Тя ще продължи 45 дни с участието на два екипа

22 Авг. 2019
снимка: Община Плевен

Започнаха дейностите по реставрация и консервация на Плевенската панорама, съобщиха от община Плевен. Те ще продължат 45 дни, като през това време няма да бъде спиран достъпът на посетители до обекта.

След оглед от специалисти реставратори констатациите са, че текстилната основа на панорамната композиция е в добро състояние. Върху няколко участъка се наблюдават следи от стичания, които са засегнали лака и живописния слой. Съществуват малки зони с липса на живописен слой и грунд. В средната част на платното има деформация, в отделни зони се забелязват и слаби диагонални деформации. Частични реставрационни намеси са извършвани през годините, но цялостна реставрация и консервация в такъв мащаб не е правена от откриването на обекта преди 42 години.

Панорамата "Плевенска епопея 1877 г." е открита на 10 декември 1977 г. по повод 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османска власт. Живописното платно е изрисувано от десет руски и двама български художници с ръководител Николай Овечкин от Московското студио за батална живопис "М.Б. Греков". Панорамната композиция е изпълнена върху цяло платно с един вертикален шев. Платното е с площ 1725 кв. м.

Предметният план също впечатлява с размерите си - външната обиколка е 115 м, ширината му е 12 м, а площта е 1075 кв. м. Автори на проекта и изпълнители са В. Есаулов и Г. Есаулов - художници от Московското студио за батална живопис "Греков". Към днешна дата констатациите са, че е силно запрашен, с променен интензитет на колорита на ландшафта, затова е необходимо да бъде извършено основно почистване.

Ангажирани са два екипа реставратори. Единият ще работи по реставрация и консервация на живописното платно, а другият - по предметния план. Ръководители на екипите са доц. Иван Ванев и доц. Стефан Белишки - реставратори с изключителни професионални качества и дългогодишен опит. Обновяването е финансирано от национална кампания на голяма търговска верига, която събра необходимата сума чрез благотворителен концерт и продажба на рекламни материали. В концерта в подкрепа на Панорамата в зала "Арена Армеец" участваха безвъзмездно Веселин Маринов, "Тоника Домини", дует "Ритон", рапърът 100 кила, група "СкандаУ", Deep Zone Project, хор "Мистерията на българските гласове", Берковската духова музика, ансамбъл "Филип Кутев" и др. 

Още по темата