Медия без
политическа реклама

За пръв път български спектакъл отива на Театрална олимпиада

„Коприна“ на Диана Добрева е в селекцията редом с постановки на Робърт Уилсън и Ромео Кастелучи

16 Дек. 2022
Сцени от спектакъла "Коприна". Костюмите са на Марина Райчинова, сценографията е на Мира Каланова.
Георги Вачев
Сцени от спектакъла "Коприна". Костюмите са на Марина Райчинова, сценографията е на Мира Каланова.

Спектакълът "Коприна" на режисьорката Диана Добрева и Драматичен театър – Пловдив е първата българска постановка, включена в официалната селекция на най-голямото театрално събитие в света – Театралната олимпиада, чиито домакини от 1 април до 1 юли 2023 г. ще бъдат Будапеща и театри от цяла Унгария. Това съобщават в своя официален профил във Фейсбук от пловдивския театър.

Постановката на Диана Добрева е селектирана редом със спектакли на водещи световни режисьори като Ромео Кастелучи (с когото някои анализатори сравняваха Добрева в началото на кариерата й), Робърт Уилсън (чиято постановка "Бурята" гледаме в Народния театър), Деклан Донелан (който миналия месец проведе среща-разговор с български театрали в София, а негови спектакли неколкократно са гостували у нас), Еудженио Барба (представлението му "Сънят на Андерсен" бе част от онлайн програмата на платформата "Световен театър в София" 2020) и още – Иво ван Хове, Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Кристиан Лупа, Тиаго Родригес, Алесандро Сера, Кристоф Марталер… От театъра в Пловдив определят селектирането на "Коприна" като "грандиозен успех за целия български театър", а списъкът на участниците в събитието подсказва, че и родният културен живот е с ръка върху пулса на световните тенденции и постижения в тази сфера.

Театралната олимпиада е основана като форум в Гърция през 1995 г. от артисти като Теодорос Терзопулос, Тадаши Сузуки, Робърт Уилсън, Хайнер Мюлер, Нурия Есперт, Тони Харисън, Юрий Любимов, Антунес Фильо. Идеята за създаването й изразява гръцкият режисьор Теодорос Терзопулос: "С разпространението на глобализацията се появи тенденцията да се мисли, че икономическата стабилност за страната е по-важна от тази духовна ценност и за хората от театъра стана по-трудно да правят театър. (…) Това работи срещу многообразието. Наш дълг е да ценим нашите колективни съкровища. Вярвам, че с Театралната олимпиада изграждаме културни мостове, които ще ни помогнат да се разбираме по-добре."

Духът на Театралната олимпиада се защитава от Международен комитет, включващ както учредителите, така и организаторите в страните домакини. Домакини на събитието досега са били Делфи (Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия), Toгa (Япония).

Домакин през 2023 г. ще бъде Унгария. За мото на проявата е избран стихът на големия унгарски писател Имре Мадач: „О, човече, бори се, бори се, имай вяра; и доверие!“. За ръководител е определен Атила Виднянски, директор на Националния театър на Унгария и създател на най-големия международен театрален фестивал в страната – MITEM.

Спектакълът „Коприна“ на Диана Добрева и Драматичен театър – Пловдив, е създаден въз основа на адаптацията на драматурга Александър Секулов по едноименния роман на италианския писател Алесандро Барико. За режисьорката това е поредният световен успех след представянето на спектакъла „Калигула“ на фестивала в Шизуока, Япония, и Голямата награда за спектакъла „Одисей“ на фестивала на античната драма във Велес, Северна Македония.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата