facebook
twitter

Култура

"Вог" се намеси в проблемите на психичното здраве

316
 Instagram/Vogue Portugal

Епидемията от коронавирус се превърна в повод много модни издания да станат особено креативни във визуалното оформление на броевете си. През април например италианското издание на "Вог" излезе с чисто бяла корица в памет на хората, загубили живота си заради вируса. Португалското издание пък успя да раздели почитателите на модната библия на два лагера, като дори замеси и специалисти по психично здраве. Един от трите варианта за корица на броя "The Madness Issue" показва жена в болнична обстановка, седнала във вана, докато медицинска сестра излива вода над главата й. От португалската редакция на "Вог" заявиха, че целта на новия брой е да хвърли светлина върху психичното здраве на жените и да даде началото на дебат по темата. Експерти и хора, които се борят с психични проблеми, се разгневиха, че корицата изобразява "дистопична" и "остаряла" идея за лечение.

Историята на корицата изследва историческия контекст на психичното здраве и е създадена, за да отрази реалния живот и автентичните истории", се казва в изявление на "Вог", публикувано в Twitter. "В броя са публикувани интервюта и мнения от психиатри, социолози, психолози и други експерти. Нашето намерение е чрез визуален разказ  да хвърляме светлина върху наболелите проблеми на нашето време“, се добавя в изявлението.

Жената, снимана във ваната, словашката манекенка Симона Кирхнерова, написа в публикация в Instagram, че това е "върхова точка в кариерата й“, тъй като жените в ролите на медицински сестри, стоящи от двете й страни, са членове на семейството й. "Снимаха ме за "Вог" с моята майка и баба ми", написа тя.

Базираната в Лондон клинична психоложка Катерина Александраки каза пред Би Би Си, че смята корицата за "неетична". "За тези, които имат опит в психиатричната система, корица на модно списание, представящо жена в такова уязвимо състояние, може да бъде напомняне за много мрачно време в живота им", каза тя. "Този имидж засилва идеята жените да бъдат уязвими и безпомощни когато стане въпрос за проблеми с психичното здраве. Не ни показва усилията на тези хора, вложени за преодоляване на проблема, тяхната борба и сили, вложени в лечението им“, добави тя.

"Тази корица е проява на много лош вкус", заяви и португалската манекенка Сара Сампайо, която признава, че е имала проблеми с  психичното здраве. "От корицата човек може да си направи извод, че  действието се развива в една остаряла психиатрична болница, която използва мъчения, за да лекува пациенти", каза тя във видео, публикувано в социалните медии. Моделът добави, че изданието идва в особено чувствителен и неподходящ момент, "поради коронавируса и начина, по който той се отразява на психичното здраве“.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Култовото списание "ЛИК" отново излиза

21.07.2020

556 3
На 85 на корицата на "Вог"

05.05.2020

1100 1
Коронавирусът не спря Седмицата на модата в Париж (ГАЛЕРИЯ)

02.03.2020

119 1

Коментари

Agent_Provocateur

Защо жена? Това на снимката не е жена, а джендър. За какво се бунтуват помиярите?

Влез или се регистрирай за да коментираш