Quantcast
Великият диктатор и още по-великият Чарли | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Великият диктатор и още по-великият Чарли

Двама мъже с мустаци като полюсите на ХХ век. Светлият образ сред тях е роден днес преди 131 години
1 022

На днешния ден през 1889 г. Лондон е роден Чарлс Спенсър Чаплин. Само четири дни по-късно в градчето Бранау в Австро-унгарската империя се ражда още едно синеоко бебе - Адолф Хитлер. Когато пораснат и двете бебета ще се сдобият с милиони почитатели, но съдбите им ще се развият много различно — сякаш за да подчертаят крайностите, които бележат историята на ХХ век. 

Чаплин завладява света с вечния оптимизъм на малкия си скитник с голямо сърце и гениалното си умение да разсмива публиката. Хитлер и неговите почиталите мечтаят да завладеят света с огън и кръв. Изглежда като млад Хитлер не е ходил много на кино, иначе една ли би си пуснал същите мустачки като на един от най-смешните персонажи в световното кино. Чаплин обаче е добре запознат с Хитлер и още година преди началото на Втората световна война започва да пише сценария на “Великият диктатор”.

Снимките започват през септември 1939 г. -- две седмици след като Хитлер нахлува в Полша, и е готов през 1940 г. „Великият диктатор” е първият напълно озвучен шедьовър на Чаплин и последният, в който в можем да го видим с прочутите му мустаци. Той ги демонстрира в две роли две наведнъж - като еврейски бръснар и като европейския диктатор Аденоид Хинкел. 

Въпреки натиска на кино естаблишмента в Америка по това време, Чарли Чаплин снима тази антинацистка комедия с лични пари в момент, когато САЩ и Германия поддържат взаимно политика на неутралитет. Той рискува да фалира, ако киносалоните откажат да разпространяват филма му, но се чувства длъжен да осмее диктатора. Но кината не отказват и „Великият диктатор”  се нарежда сред най-гледаните заглавия за годината. Получава и пет номинации за „Оскар”, но не печели нито една статуетка. 

131 години след рождението на Чаплин, филмите му не стават по-малко смешни, нито губят своята актуалност. 

Конкретно “Великият диктатор” - не само антинацистки, но и антитоталитарен - е единственият филм на Чарли, който Сталин не е харесвал. Нещо повече - той никога да е бил показван по съветските кина. Първата му публична прожекция в СССР е на 31 март 1989 г., в деня на откриването на Музея на киното. 

Насладете се на още няколко откъса от филмите на малкия голям човек и великия комик Чаплин.

 

Още

Какво да правим с добрите неща, създадени от злодеи?

15.10.2021

3153
Класическите ленти на Чаплин се качват на голям екран

10.03.2021

317
Родният дом на Хитлер става полицейски участък

03.06.2020

199