Quantcast
Скоро може да забранят „Великият диктатор“ на Чаплин | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Скоро може да забранят „Великият диктатор“ на Чаплин

1 068
 NBC
Стив Карел в „Денят на разнообразието“ от „Офисът“.

Един от най-успешните сериали през последните 20 години - „Офисът“ на NBC, стана най-новата комедийна поредица в списъка на пострадалите от кансъл културата. Премахнат е целият втори епизод от първия сезон на шоуто, наречен „Денят на разнообразието“, съобщава Newsweek.

Зрителите на скорошен неделен маратон по Comedy Central, запознати с един от любимите американски псевдодокументални комедийни сериали, забелязаха, че епизодът наречен „Денят на разнообразието“, е пропуснат.

По ирония на съдбата, явно приетият за „политически некоректен“ епизод, сатиризира съвременните корпоративни политики за "многообразие и приобщаване" — тоест прави точно това, което в случая прави и Comedy Central. 

В епизода импулсивният и отчаяно копнеещ да бъде харесван от подчинените си шеф на регионалния търговски офис на компания за производство на хартия Майкъл Скот (Стив Карел) принуждава служителите да участват в семинар за расово разнообразие. Всъщност единствената възможна причина за този семинар е неговото неадекватно поведение по време на провеждането му. 

Епизодът, който беше втори в първия сезон на поредицата, е излъчен първоначално на 29 март 2005 г. и е само последният пример за съдържание, цензурирано във все по-„будната“ ера, когато корпорации и големи компании решават какво публиката може и какво не може да види.

За тези, които не са запознати с „Офисът“ и неговата сатира, ще го обясним така — това е все едно да забранят за показване „Великият диктатор“ на Чаплин, защото в него се показва велик диктатор, който очевидно наподобява Хитлер. За щастие, още не са го забранили, но ако се случи, няма да е голяма изненада. 

През юни 2020 г. HBO Max придоби сериала South Park, но петте най-противоречиви епизода, изобразяващи религиозни фигури, включително пророка Мохамед, не са налични на платформата. Преди това те не бяха достъпни за стрийминг в Netflix, Hulu, Amazon Prime, Comedy Central, iTunes… 

Тук дори не става дума за чиста проба „кансъл култура“ — епизодите се спират, но авторите им не остават без работа и не се превръщат в обект на кампании за засрамване. Практически това е добрата, стара цензура, с тази разлика, че е налагана не от държавата, а от от различни корпорации. Но това не прави явлението по-приемливо. 

Още

Наградите „Грами“ въстават срещу културата на отхвърляне

24.11.2021

1093
Дейв Шапел спира трансфобските шеги, ако всички не се смеят заедно

22.10.2021

242
Бетовен — изложен на риск от деколонизация

22.09.2021

786