Quantcast
Бетовен — изложен на риск от деколонизация | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Бетовен — изложен на риск от деколонизация

Според зам.-министъра на образованието днешните британски университети напомнят за СССР
786
 Wikipedia
Лудвиг ван Бетховен, портрет от Йозеф Карл Щилер, 1820 г.

Британски университетски преподавател подаде оставка в знак на протест срещу "догматичното" отношение към деколонизацията, което стана все по-популярно в образователните институции в страната. Според него поддържането на този подход ще попречи на студентите да изучават много от класиците, пише The Times.

Пол Харпър-Скот преподава история и теория на музиката в Лондонския университет Роял Холоуей от 15 години.  Излизането му от академичната среда е изненада за колегите му. Преподаватерят  обясни напускането си с факта, че е „дълбоко разочарован“ от „непрекъснато нарастващата категоричност“ в университетите.  Като пример той цитира едно „популярно напоследък мнение в музикознанието“, според което

Музикалните произведения от XIX век са продукт на имперско мислене, а класическият музикален канон изисква деколонизация“.

През последните години се налага  догматичен начин на мислене, при който сляпо приети вярвания се налагат чрез като публични унижения, лишаване от трибуна и опити за уволнение на учени. „Имам чувството, че подобни възгледи вече са повсеместни“, казва Харпър-Скот в прощалното послание блога си.

„Ако в университетите не остане място за скептицизъм и критично мислене, те няма да изпълняват полезна функция.  Аз не съм оптимист“, призна професорът.

Харпър-Скот отбеляза, че в повечето университети „работят хора с добри намерения, но им

 

Липсва кураж и желание да следват истината, накъдето и да води тя“.

„Заради този догматизъм утре музикалните катедри могат да спрат да преподават музиката на Бетовен, Вагнер и компания“, предупреди професорът.  „Едва това би  би подобрило  съществено сегашните условия на живот на хората, които страдат заради сексуалната си ориентация, религията или расата си“, добави той.

Оставката му е един от най-ярките случаи на нарастващо академично недоволство в отговор на опитите на студенти и някои преподаватели да „деколонизират“ университетите. 

През март, на фона на призивите за „деколонизиране“ на музикалния курс, Оксфордският университет обяви промяна в сегашната си учебна програма, която

 

Насърчава превъзходството на белите“, съобщава Daily Telegraph. Според вътрешни документи преподавателите от факултета решават, че класическият репертоар, преподаван в университета, който, наред с други композитори, включва Моцарт и Бетовен, отделя твърде много внимание на „европейската музика от времето на робството“.

През последните месеци британските власти обмислят нов закон за академичната свобода, който трябва да позволи на учени и студенти да съдят университети, ако са неоснователно лишени от правото на трибуна. В допълнение, изтъкнати учени започнаха нова кампания — „Възстановената история“, която има за цел да се бори с „изкривяванията“ и „явно фалшивите“ интерпретации на историята, отбелязва вестникът.

По-рано Мишел Донелан, зам. министърът на образованието, отговаряща за университетите призна, че ситуацията в съвременните британски университети ѝ напомня за Съветския съюз.  „Така наречената деколонизация на учебната програма по същество е цензуриране на историята“, каза тя пред ​​Daily Telegraph.

Още

Наградите „Грами“ въстават срещу културата на отхвърляне

24.11.2021

1093
Дейв Шапел спира трансфобските шеги, ако всички не се смеят заедно

22.10.2021

242
Скоро може да забранят „Великият диктатор“ на Чаплин

02.09.2021

1068