facebook
twitter

Горещи новини

Меркел почете участниците в неуспелия преврат срещу Хитлер на 20 юли 1944 г.

1401
Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел почете паметта на Клаус фон Щауфенберг и останалите германски военни, направили опит да убият Адолф Хитлер на 20 юли 1944 г., предава англоезичната редакция на Deutsche Welle, цитирана от „Фокус”.

„Следвайки сърцето си, те доказаха себе си като истински патриоти“, заяви Меркел по време на военна церемония в Берлин. И добави : „Те ни дават пример как да бъдем бдителни и да се изправим срещу расизма и национализма във всички техни проявления“.

Щауфенберг и негови съмишленици извършват покушение срещу живота на Хитлер. Диктаторът обаче оцелява, а участниците в заговора са разкрити и екзекутирани.

В следвоенна Германия Щауфенберг е разглеждан едновременно като герой на антихитлеристката съпротива и като опортюнист, обърнал се срещу Хитлер в момента, в който изходът от войната е бил предизвестен и той просто е желаел властта.

27

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин и Меркел са съгласни Донбас да получи специален статут

11.11.2019

1546 5
Фермери съдят Берлин за глобалното затопляне

01.11.2019

355 3
Германия поиска да дава по-малко пари в бюджета на ЕС

18.10.2019

685

Коментари

Purple_Haze

Попаднах на интересна статия: на 17 юли 1944 года немците организирали показ на пленени британски и американски войници по улиците на Париж. Някои французи са се държали съвсем нетрадиционно със своите бъдещи освободители?!?

 

Парад пленных в Париже

https://colonelcassad.livejournal.com/5144111.html

 

Американских пленных ведут по Парижу летом 1944.

Французы в них плюют, пытаются ударить, кидают всякой хренью.

 Те самые французы, которые вскоре окажутся среди победителей нацизма.

https://www.youtube.com/watch?v=U1CnKsvZXQI

 

vkamen

Последствие е Адолф Хитлер, бихме се срещу него и победихме. Въпроса за Вбъдеще е Каква лудост би приничинила подобна интрига?

fractal

Ако не беше се случила 2СВ сега щяха да живеят в Европа хора с други баби и дядовци и ние нямаше да съществуваме 

Нещо като да избираш различни конфигурации на компютри които да работят и други конфигурации които не се сглобяват и не работят

Sine_metu

Мечтая за деня, в който името на полковник Клаус фон Щауфенберг ще знаят повече хора от това на откачения ефрейтор.

Thunderstorm

Интересно, не се споменава агентурата, вербувала Щауфенберг.

fractal

Айде сега луд ефрейтор германците искат да се оправдаят с ефрейтора

Много държави по света са възникнали след 2СВ и са благодарни на ефрейтора и генералисимуса

fractal

Вилхем Пик Ернст Телман Харо Шулце Бойзен Маркус Волф Ерих Хьоникер 

ИвКо

Ако не беше се случила 2СВ сега ...

Ако Хитлер не беше нападнал СССР щяхме да имаме почти двойно по голяма България и Обединена Европа на която янките и рашките щяха да и дишат пепелта.

Nickolas

Ако Ади не беше подгонил евреите, сега нямаше да има Израел. А ако не беше нападнал болшевиците, болшевиците щяха да го нападнат.

- Ерих Хонекер е по професия майстор на покриви и като такъв е работил и в затвора при нацистите. При една бомбардировка успява да избяга и се скрива у една пазачка от същия затвор. Голямата му любов. Даже успява и да се ожени за нея. Тя е значително по-стара. След войната умира (не от старост). И от тогава за нея не се говори. След това идват двете му комунистически съпруги.

 

Nickolas

Маркус Волф се е борил срещу режима от Швейцария и Франция, после от хотел Лукс в Москва. Не е пострадал от чистките като безброй германски комунисти в СССР. Останалото от биографията му "не се чете", може, обаче, да се предполага.

Като евреин е имал много малко избор. Нямало е как да остане в Германия.

н16
снимка на н16

Ако Ади не беше подгонил евреите, сега нямаше да има Израел. 

Обаче той е гонил "източните" евреи, не "западните". Но сега пък, има неонацистки образувания в Украйна, и никой не им обръща внимание. Сякаш ги няма. Пък те са в парламента. 

 

А ако не беше нападнал болшевиците, болшевиците щяха да го нападнат.

Измислената английска теория, прокламирана от Резун. Пък ако се е бил съединил с тях, е можело да нападнат англичаните?

 
Ако Хитлер не беше нападнал СССР щяхме да имаме почти двойно по голяма България и Обединена Европа на която янките и рашките щяха да и дишат пепелта.

За сметка на днешна Гърция, Турция и Македония? Но историята както е известно, не може да се промени.

Nickolas

Той е гонил точно германските евреи първо. После френските, полските ....

Германските градове един по един градовете се обявяват за judenfrei.

ИвКо

Измислената английска теория, прокламирана от Резун.

Наистина ли за сътворението на такова нещо е вложена мисъл? Съмнявам се.

 А ако не беше нападнал болшевиците, болшевиците щяха да го нападнат.

С какво са щели да го нападнат болшевиците, с дупе ли? Една нищо и никаква Финландия им разказа играта малко преди това и при нападението Хитлер за малко не влезе в Москва. А как си представяш СССР да воюва на чужда територия без съюзници в лицето на Англия и САЩ?

А ако искаш да се пишеш малко по напреднал по въпроса вземи та се запитай имало ли е държави дето да са имали интерес Хитлер да нападне СССР.

дренски

Поклон пред делото на Клаус фон Щауфенберг!

HBK

Делото на Клаус фон Щауфенберг си е предателско, както и откъдето и да се погледне. Опит за преврат. От подобни дела могат да се възхищават само хора с генетична склонност към предателство и превратаджийство.

Разбирам „политкоректността” на фрау А. Меркел, но не разбирам липсата й на достоинство. В случая това е грешка.

 

P.S. Да не забравя; палче нагоре за ИвКо за поста му от 17:16.

Verbis verbis

Требвало е  графа да отстрани фюрера, и Германия да сключи мир с Англия, а после с обединени усилия да настъпят отново на изток, но щирлиц разкрил заговора, предупредил фюрера, и той не се е намирал в помещението по време на взрива. Съветската разведка не за пръв път е спасявала живота на Хитлер. За Съв. съюз той е бил по-добрият вариант, от колкото проанглийските генерали, плетящи интриги срещу фюрера.

Кара Колю

"Требвал графа да отстрани фюрера, и Германия да сключи мир с Англия, а после с обединени усилия да настъпят отново на изток, но щирлиц разкрил заговора, предупредил фюрера, и той не се е намирал в помещението по време на взрива."

Верно е. Само, че "щирлиц" забравил да му каже, като излезе да си събуе гащите и да си сложи наушници. В резултат на това опущение тов. Шикългрубер е със спукано тъпанче на дясното ухо, и запалени гащи. 

П.П. Още една малка грешка допуснал тов. "щирлиц" - казал му да излезе след взрива, а не преди него 😁

Verbis verbis

Сакатлъкът станал, щото не са очаквали, че тази откачалка ще нагруха цялата чанта със взрив.

Кара Колю

Уффф... Чантата не е една, а са две. Втората е у Вернер фон Хафтен. Който не я задейства, а я хвърля при бяггството си от Волфшанце.

П.П. Следователите на хер Химлер са описали толкова детайлно цялата завера, че дори руснаците не посмяха да си припишат някое геройство в тоя случай. 

Verbis verbis

Не си гледал „17 мига от пролетта„

Кара Колю

Сори... зацепих 😁

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Какво ли щеше да стане със света, ако Щауфенберг беше останал до Хитлер в бункера, държейки чантата си непосредствено до фюрера?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Делото на Клаус фон Щауфенберг си е предателско, както и откъдето и да се погледне. Опит за преврат. От подобни дела могат да се възхищават само хора с генетична склонност към предателство и превратаджийство.

Преврати може да спасят една страна от разрука - модерна Турция същестува заради Кемал Ататюрк и неговите сподвижници, които през 1919 г всъщност организират преврат.

Когато оценяваме Клаус фон Щауфенберг като "предател" трябва да се запитаме кого той предава. Той е баварец, вярващ католик ( Ватиканът е знаел за преврата, а част от агентурата му участва в него) и германец. Умира с думите "за свята Германия."

През лятото на 1944 г Германия ясно и категорично губи войната: на изток съветските войски в общи линии са стигнали до границите от преди войната или са на път да ги достигнат с операция "Багратион"; на юг съюзниците са извадили Италия от Оста (на 5 юни 1944 пада и Рим) и изтласкват германците до река По. От 6ти юни вече се отваря и трети, западен фронт срещу Германия, в Бретан, Франция. Германия е хваната като като с клещи и никой не си прави илюзии за резултата, а немски сателити като България се опитват да излязат от войната. Япония, най-мощния немски съюзник , също търпи поражения и точно в този период губи де факто военноморските си сили (което е особено важно за островна държава).

Става очевидно, че нацисткото ръководство вече води войната, за да отложи неизбежния си крах. Моят поглед за опита на Клаус фон Щауфенберг да ликвидира Хитлер и това нацистко ръководство, е като опит да бъде спасена Германия от разруха и да бъде предотвратена гибелта на повече от 2 милиона германци, които загиват на фронта между лятото на 1944 и май 1945. 

 

 

Verbis verbis

Тц! Целта ти убягва.

Посочих я ясно.

HBK

Преврати може да спасят една страна от разрука

 

Могат! Факт. Както и да я доведат до разруха. Въпросът е морален – предателството (и превратът) дали са единствени способи (даже не питам дали са най-добрите способи) да се спаси една страна от разруха. А колкото до добрите намерения ... досада. Трябва ли да Ви припомням известната приказка за пътя към Ада и за ... намеренията.

 

И още нещо, когато говорите за думите на един предател можете ли да си спомните чии са думите на друг един от „троицата предатели” (Ервин Ромел, Александър фон Фалкенхаузер, Бертолд фон Щауфенберг, брат на Клаус фон Щауфенберг) по същото „благородно” дело:

 

"Расовата идея е грубо предадена в тази война, тъй като най-добрата германска кръв е непрекъснато проливана, докато в същото време Германия е населена от милиони чуждестранни работници, които със сигурност не могат да бъдат описани с високо расово качество"

 

Бонго, излишно е да питам за „Вашият поглед” върху тези идеи на предателите.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Преди да ми задавате въпроси все пак можехте да се опитате са отговорите - кого и какво предават заговорниците. Що се отнася до думите на Бертолд фон Щауфенберг , копнати от незнайно къде извън контекст, нека отговоря с думите на Клаус:

Im August 1942 verkündete Stauffenberg dem Generalstabsmajor Joachim Kuhn: „Die täglichen Berichte über die Behandlung durch die deutsche Zivilverwaltung, der Mangel an politischer Zielgebung für die besetzten Länder, die Judenbehandlung beweisen, daß die Behauptungen Hitlers, den Krieg für eine Umordnung Europas zu führen, falsch sind. Damit ist dieser Krieg ungeheuerlich.“ Die Empörung über die Ungeheuerlichkeit des Krieges hallt in den Selbsterklärungen unmittelbar vor dem 20. Juli noch deutlich nach: „Wir müssen handeln, weil (...) in Eurem Rücken Verbrechen begangen wurden, die den Ehrenschild des deutschen Volkes beflecken und seinen in der Welt erworbenen guten Ruf besudeln.“

А това, че немски аристократи от първата половина на века били расисти и антисемити , че и крайни националисти, от днешна гледна точка - ми добрутро. Но също така, нека повторя думите си - заговорниците виждат във войната престъпление срещу Германия и германския народ и целта им е тази война да бъде спряна.

вила

Като духовна И политическа внучка бабето е почела рождения ден на шикългрубер

Влез или се регистрирай за да коментираш

×