Quantcast
Украински режисьор защити руската култура в Кан | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Украински режисьор защити руската култура в Кан

609
Украинският кинорежисьор Сергей Лозница

Украинският режисьор Сергей Лозница, който получи награда за принос в киноизкуството по време на Международния филмов фестивал в Кан, се изказа в защита на руската култура, предаде сайтът на телевизия „360“, позовававйки се на украински медии.

Лозница призова да не се свързва политиката с творчеството на руските автори, които „отдавна са станали част от световната култура“. По думите му, хората на изкуството трябва да положат усилия, за да „се противопоставят на варварството“. Той апелира към всички да запазят здравия си разум и да защитят културата.

57-годишният режисьор припомни свой отдавнашен разговор с театроведа и специалист по немскоезична литература Ирена Вейсайте – латвийска еврейка, спасила се навремето от гетото. Тя му разказала как с приятели през войната организирали таен кръжок по немска поезия и заедно чели произведения на Гьоте, Шилер, Хайне. На въпроса на Лозница: „Но как така?! Нали около вас ежедневно е звучала речта на немските палачи“, Вейсайте отговорила: „Да, но какво общо има това с Гьоте?!“.

През 2018 г. в Кан Сергей Лозница получи наградата за най-добра режисура в рамките на фестивалната секция „Особен поглед“. Неговият филм „Донбас“ тогава откри конкурсната й програма.

Още

Украинците успяха да освободят Змийския остров

30.06.2022

Обновена

10393
Битката за Донбас навлезе в нова фаза

26.06.2022

Медуза

15453
Украйна ще публикува "Книга на екзекуторите"

08.06.2022

1094