Медия без
политическа реклама

Ученици от България се срещнаха с кинорежисьора Вим Вендерс

По време на фестивал в Германия младежите показаха свои собствени филми пред създателя на „Париж, щата Тексас“

14 Юни 2023
Младежи от 2 български училища се докоснаха до фестивалната атмосфера във Висбаден.
Младежи от 2 български училища се докоснаха до фестивалната атмосфера във Висбаден.

Две училищни паралелки от България се срещнаха със световноизвестния филмов режисьор Вим Вендерс в почти стогодишното кино „Калигари“ във Висбаден, Германия, където се проведе годишният фестивал A nous le cinema! („Киното е наше!“) на международната кинообразователна програма „Киното, сто години младост“ (Le Cinéma, Cent ans de jeunesse), създадена във Франция.  Децата от столичното 81-во СУ „Виктор Юго“ и от ОбУ „Неофит Рилски“ – с. Дерманци, представиха свои собствени филми пред знаменития автор на „Париж, щата Тексас“, „Криле на желанието“, „Хотел за милион долара“, „Снимки в Палермо“ и др., които ще могат да се видят и в София на 20 юни в рамките на фестивала „Срещи с младото европейско кино“ (20-25 юни). Това ще стане във Френския институт от 11.00 ч. при вход свободен.

Филмите на българчетата бяха прожектирани пред пълна зала с техни връстници от 15 други държави. Учениците на възраст между 9 и 13 години са работили през цялата учебна 2022/23 година в рамките на седмично ателие, а общата тема на програмата за всички ателиета от 15-те държави е била „Центриране/децентриране в киното“. Освен внимателно подбрани откъси от филми на режисьори като Жан-Люк Годар, Аньес Варда, Абас Киаростами, Уанг Бинг, Кели Рейхард и много други, учениците заснемат и практически упражнения, които ги вдъхновяват за финалния им късометражен филм, представен пред международната публика.

Международният фестивал „Киното е наше!“ е своеобразен завършек на работата през учебната година, при който над 1000 деца и младежи се събират, за да гледат заедно филмите си на голям екран. Всяка прожекция е последван от дискусия с младите автори, придружени от своите учители, ментори и координатори на програмата за съответната държава. Участниците разказват за начина, по който са работили, за опита си по време на създаването на късометражния филм.

Всяка година програмата има кръстник, който се среща с начинаещите кинематографисти по време на фестивала. През годините учениците са имали възможността да се запознаят с Аньес Варда, Жан Балибар, Матю Амалрик, Сандрин Бонер, а тази година специален гост беше германският режисьор Вим Вендерс.

С него над 400 деца и младежи гледаха откъс от “Париж, щата Тексас”, а след това младите имаха възможност да зададат своите въпроси. Доротея, шестокласничка в ОбУ “Неофит Рилски” в с. Дерманци, например го попита как този филм, направен през миналия век, изглежда толкова съвременен от визуална гледна точка и днес. След 3-часова дискусия и споделяне за филми с големия режисьор и с артистичния директор на програмата – френския кинокритик Ален Бергала, разговорите между младите творци продължиха и в неформална обстановка по време на пикник, което също е традиция на фестивала.

„Надявам се, че за някои от вас, без значение дали сте от Токио, от Лисабон, от Франция или Германия, това първо докосване до киното ще доведе до това да искате да говорите езика на киното все по-добре. И може би след 20 години някой от вас ще бъде тук, на моето място, и ще гледа филми на млади хора, които ще са много различни от това, което видяхме днес. Надявам се, че някои от вас ще се заразят с вируса на киното“, каза Вим Вендерс пред бъдещите си колеги в залата.

На 20 юни двата късометражни филма, които създадоха съответно учениците от София и от с. Дерманци, ще бъдат показани в присъствието на авторите им. Координатор на програмата, чиято цел е да организира неформални работилници по кинознание в учебната програма за България е сдружение „Арте Урбана Колектив“.

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ стартира през 2014 г. и досега има 8 успешно проведени издания.

Последвайте ни и в google news бутон