Медия без
политическа реклама

Триенале на графиката идва с 200 автори от 26 страни

То ще превземе всички зали на "Шипка" 6 през декември и януари

30 Ноем. 2023
Литография на Джанг Хюей, Китай
СБХ
Литография на Джанг Хюей, Китай

От 5 декември 2023 г. до 31 януари 2024 г. всички изложбени зали в галерията на СБХ – "Шипка 6" ще представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство. Поводът е 9-ото Международно триенале на графиката в София и неговата богата съпътстваща програма, включваща още четири изложби, лекции, демонстрации.

Триеналето има близо 30-годишна история. Създадено е по инициатива на секция "Графика и илюстрация" към СБХ и е най-мащабната международна проява на Съюза на българските художници. За своите осем досегашни издания то се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас.

Деветото триенале идва със стотици произведения на 200 автори от 26 държани. То представя процесите и тенденциите в света на графиката и позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст, но преди всичко допринася за утвърждаването на нови имена и актуални посоки в класическите и експерименталните графични форми, пишат организаторите.

По покана на Триеналето в София пристигат Мариана Смит от САЩ, Майкъл Кемпсън от Австралия, Давид Артеагоитиа и Педро Галилея от Испания, които освен членове на международното жури за определяне на наградите, са и куратори на съпътстващите изложби.

Официалната церемония за обявяване на наградите е на 5 декември, когато освен Триеналето ще бъдат открити и останалите изложби:

  • Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай – носител на Голямата награда от предходното, осмо издание на Триеналето

  • Референти – съвременна испанска графика

  • Сборна изложба на австралийска графика

Първото събитие от програмата на Триеналето е вече откритата на 23 ноември самостоятелна изложба на Мариана Смит. Тя ще може да се види до 6 декември в галерия "Академия".

Организаторите още планират лекции и демонстрации, както и издаването на пълен двуезичен каталог, който ще бъде представен през последната седмица на януари.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?