Медия без
политическа реклама

Тейлър Суифт и "Барбенхаймер" - с по-голям БВП от Черна гора и Барбадос

28 Авг. 2023
ЕПА/БГНЕС
Тейлър Суифт на турнето Eras.

Въпреки разбирането на българските власти, че културата е само пречка, тази година американската икономика ще получи значителен тласък благодарение на успеха на няколко големи имена в развлекателната индустрия. Сред тях са певиците Тейлър Суифт и Бионсе и филмовият феномен, станал известен като "Барбенхаймер".

Само концертите от турнетата на двете звезди потенциално ще добавят около 5,4 млрд. долара към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, изчислява Bloomberg. Наскоро Суифт завърши първата част от турнето си Eras в САЩ, където обиколи 17 щата. Сега й предстоят участия в Латинска Америка, Австралия и Европа. Фурорът, който изпълнителката предизвика с концертната си обиколка, е напът да я превърне в милиардер на 33 години. Посетителите на нейните концерти помогнаха да се увеличат и приходите за хотелите. 55 милиона долара са само бонусите, които певицата е изплатила на своя екип извън стандартните им възнаграждения.

41-годишната Бионсе и нейното турне Renaissance също оказват подобен ефект върху икономиката.

Допълнително филмите "Барби" и "Опенхаймер" се очертава да вкарат в американската хазна 3,1 млрд. долара от продажби на билети по света и допълнителни потребителски разходи. Кинопазарът беше значително свит след пандемията от COVID-19, но филмите на Грета Гъруиг и Кристофър Нолан, излезли едновременно на 21 юли, дадоха надежда за съживяване.

Общата сума, която се очаква от тези четири културни събития само в рамките на едно тримесечие, е 8.5 милиарда долара - или повече от годишния БВП на 35 държави, сред които Черна гора и Барбадос. 

Икономистите на Bloomberg Анна Уонг и Елиза Уингър обаче предупреждават, че холивудският тласък за икономиката може да е краткотраен. Нито Бионсе, нито Суифт имат планирани концерти в САЩ през последното тримесечие на годината, а икономистите определят успеха на "Барбенхаймер" като рядко събитие. "Голяма част от тази сила се дължи на временни фактори. Те създават мираж за устойчиво потребление, докато в действителност то се изчерпва", се казва в техния анализ.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?