Quantcast
Тази седмица е под знака на „Пиеро" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Тази седмица е под знака на „Пиеро"

За 11-и път Стара Загора събира ценителите на кукления театър за възрастни
149
 Иван Дончев
Сцена от постановката на Веселка Кунчева "Нос".

Градът на липите: от 24 до 29 септември
Довечера: "Самодива" на театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък

Вече е в разгара си 11-ото издание на Международния кукленотеатрален фестивал за възрастни "Пиеро", който започна вчера в Стара Загора. До неделя, когато ще се състои официалната церемония с връчването на наградите и закриването на форума, зрителите могат да видят осемнадесет спектакъла от афиша на български и чуждестранни театри.
Днес театър "Любомир Кабакчиев" - Казанлък, приветства почитателите на Мелпомена на постановката на Светлин Ивелинов "Самодива". Магическо съчетание между музика, танц и театрално изкуство, представлението е завладяващ разказ за любовта и трудностите по пътя към намирането й. Що се отнася до образа на самодивите, те олицетворяват мечтите на мъжете и могат както да ги унищожат, така е да ги въздигнат до Бога.
Утре студентите от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" ще покажат пред публика спектакъла "Кръговрат" на режисьорката Михаела Тюлева. Изграден е от миниатюри, които проследяват развитието на човечеството и прогнозират евентуалния му край. 
Сред безспорните акценти е постановката на Веселка Кунчева "Нос" по Н.В. Гогол, част от афиша на Театър 199 "Валентин Стойчев". Неизменна част от костюмите на Георги Спасов и Полина Христова са най-различни по размер и форма носове, които актьорите талантливо оживяват на куклен принцип. Те са хем неразривна част от телата на персонажите, хем водят собствено съществувание. Носът участва не само в процеса на дишането, регистрирането на вкуса на храната и прочее. Героите пишат с носовете си, месят ги като тесто за хляб, приспособяват ги като мастилници, като лули или си попиват потта от челата с тях. Друг щрих към очертаващата се картина на пошлостта и арогантността е образът на началника, който използва гигантските си ноздри, за да прибира рушвети.
В петък зрителите са поканени на "Без дрехи" - представление за обезличаването в различните му проявления - суета, желание да ни харесват на всяка цена, колебания, съмнения, страх да обичаме (Студио за съвременен танц и пантомима "Пантарей" - Пловдив, режисьор и хореограф Мария Димитрова).
Също в петък театърът домакин ще се представи със спектакъла "Последният човек", базиращ се на романа на Джордж Оруел "1984". Режисьор е отново Веселка Кунчева, а в ролите са Милица Гладнишка, Латина Беровска, Любен Чанев и други.
Второто заглавие, с което участва Държавен куклен театър - Стара Загора, е "Алиса в страната на чудесата" по Луис Карол (драматизация и режисура Елица Петкова). Публиката е съпричастна на една история на детското въображение, което иска да сътвори свят на безкрайна фантазия, небивалица, абсурд с ясната цел да даде шанс на децата да са деца.
Точката на фестивала ще сложи представлението "Комедиантката" на Държавен куклен театър - Сливен, създадено по новелата на Джон Льору. Интригата в постановката на Невена Митева се заплита около 38-годишна актриса с успешна кариера и добро семейство, която неочаквано забременява.

 

Ключови думи:

Пиеро, театър, Стара Загора

Още

Кирил Серебренников осъди "убийството" на бившия си театър

01.07.2022

47
Гледаме любовните „Илюзии“ на забранения в Русия Вирипаев

26.06.2022

ИРИНА ГИГОВА

269
Отиде си хореографът и любим педагог в НАТФИЗ доц. Александра Хонг

24.06.2022

1955