facebook
twitter

Култура

Съвременните керамици се събраха за традиционния си фест

111
СБХ
Разпознаваемите пластики на Антонина Конзова са акцент във фестивала.

39 автори от различни поколения участват в тазгодишния Фестивал на съвременната българска керамика, който се откри вчера в столичната галерия "Райко Алексиев". Във филиала на Съюза на българските художници е представено многообразие от стилове и техники. Наред с артистичните скулптурни творби на Янко Василев, Данаил Николов, Ивана Енева, Мария Вълчева и други творци са подредени и изящни утилитарни предмети за ежедневието. В рамките на арт прегледа специално място ще бъде отредено на творчеството на известната керамичка Антонина Конзова.

Фестивалът ще продължи до 27 септември и традиционно представя оригинални творби на български художници, създадени през последните три години. Инициативата е отворена за всички артисти, работещи с керамични материали. Жури, съставено от изявени творци и изкуствоведи, раздава две награди - за цялостно представяне и поощрение за млад автор. Тази година лауреатът ще бъде излъчен от проф. Ивана Енева, Румяна Дочева, Росица Трендафилова, Йоанна Кемилева и Диана Щир.

Авторката във фокуса на събитието - Антонина Конзова, е родена през 1939 г. в Казанлък. Завършва керамика при проф. Венко Колев и проф. Георги Коларов в Националната художествена академия.  Тя е един от най-изявените съвременни майстори на керамиката, творбите й се отличават със специфично чувствено изящество и са вдъхновили немалко млади творци.

Ключови думи:

галерия, керамика
Все още няма коментари

Още

Николай Майсторов се опитва да спре времето

10.10.2019

Милена Димова

308 1
Туристическа агенция предлага индивидуални обиколки на Сикстинската капела

30.09.2019

Мария Радева

200 2
Няма „пенкилер“ разбирач или експерт

21.09.2019

1624

Влез или се регистрирай за да коментираш

×