Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Страх и любов“ от седем артисти и един поет

Изложбата с международно участие разхожда из полюсите на човешкото поведение

24 Апр. 2023
Елена Белантони, "Мъртво тяло" - творба за драмата на бежанците, на която е написано "Още едно мъртво тяло между небе и земя".

Изложба с предизвикващото множество асоциации заглавие „Страх и любов“ се открива на 26 април, сряда, от 18.00 часа в галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия на бул. „Янко Сакъзов“ 15.

Експозицията събира художествени произведения на седем съвременни артисти от България и чужбина и един поет, които представят различни гледни точки към темата. Те са Ариел Рейхман, Венелин Шурелов, Викенти Комитски, Деница Милушева, Елена Белантони, Елена Назърова, Харита Асумани, със специалното участие на поета Стефан Иванов. Творбите включват живопис, скулптурни обекти, асамблажи (колажи, от френски – сглобяване, съединяване, монтиране), видео и рисунки. На една от стените в галерията е експонирано и стихотворението на Стефан Иванов „Страх“, което по свой специфичен философски начин е обединител на темата. Селекцията на кураторката Галина Димитрова-Димова цели да изгради временно визуално пространство с идеи и послания, които да дадат на посетителите повод за размисъл и просветление.

Изложбата разглежда темата като два полюса на човешкото поведение. От едната страна са човешките страхове, които ни спират да бъдем себе си, да следваме желанията и мечтите си. От другата е любовта, която може да ни помогне да преодолеем тези страхове и да бъдем пълноценни и достойни за (себе)уважение личности. Изследването на авторите обхваща различни аспекти на човешките страхове: страх от смъртта, от самотата, от различното и непознатото; страх, че нещо лошо може да се случи на теб и близките ти; социалните страхове – от неодобрение от общността, от неспазване на обществените норми, от неуспех, както и особено интересния феномен страх от самата любов (филофобия), на който са подвластни разкъсваните от съмнения съвременни хора.

Да поставиш любовта начело не е така лесно, смятат създателите на проекта. Според Ерих Фром модерният човек е загубил тази способност, заради това, че се е превърнал в автомат: „добре хранен, добре облечен, но без да проявява ясно определена загриженост към присъщото му хуманно качество и към своята мисия“ (из „Изкуството да обичаш“). Въпрос на личен избор е дали човек ще се опита да се завърне към обичта като единствен разумен и задоволителен отговор на проблема за смисъла на човешкото съществуване, макар че социалните страхове, превзели хората в наши дни, правят този избор все по-труден.

На 13 май, в Нощта на музеите, в галерия „Васка Емануилова“ ще се състои дискусия с посетителите на тема „Страх и любов“ с участието на куратора Галина Димитрова-Димова и поета Стефан Иванов.

Пространството, в което се реализира експозицията, има важен принос към темата. Галерията, посветена на Васка Емануилова, представя забележителни скулптури от пластическото наследство на известната художничка. Те дават отправна точка и вдъхновение за съпреживяване на вечната тема за човешките чувства, разгледана от днешна позиция. „Страх и любов“ ще остане там до 11 юни.

Още по темата