Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Сторник" безвъзмездно популяризира затворените музеи и архиви

Илияна Кирилова

След като културните институции в почти целия свят бяха принудени да затворят за неопределен период от време, много от тях дигитализираха колекциите си, за да не се прекъсне връзката с публиката. У нас обаче не всички музеи, галерии, архиви и библотеки имат ресурсите, необходими, за да привлекат хората онлайн, затова платформата Сторник

 ги приканва да изпратят любопитни истории, свързани с техните експозиции и фондове, които ще бъдат публикувани безвъзмездно на сайта.

Създател на историческия и етнографски проект е Момчил Цонев,  който разказа пред БНР, че има наблюдения върху работата на малките музеи и галерии, където най-често работят само двама или трима души, които трябва да организират изложби, да развеждат посетители, да се грижат за архивите, а дигитализирането на фондовете е последната им грижа.

Сайтът тръгва от Фейсбук групата "Имало едно време в България”, в която се публикуват лични и родови истории, предавани в семействата устно, чрез писма, снимки и албуми и са встрани от интереса на голямата история. Освен към музеите, поканата за текстове е отправена и към хора, които не са историци, но могат да допринесат с интересни спомени. Такава например е биографията на аптекаря Асен Райнов, разказана от неговата внучка или историята на пловдивския род Куюмджиоглу, предоставена от етнографския музей в Пловдив. 

 Освен личните, семейни и селищни истории, сайтът търси авторски текстове, свързани с народни обичаи и поверия, история на българския език, рецепти и актуални новини за музеи и галерии.

Ключови думи:

история, музеи, онлайн

Още по темата