Медия без
политическа реклама

Сопрано от Киев намери спасение в Старозагорската опера

Тамара Калинкина ще бъде солистка в трупата

16 Март 2022

Украинската оперна звезда Тамара Калинкина ще бъде солистка на Старозагорската опера. 

Сопраното е напуснала Киев и пътува към Стара Загора заедно със семейството си, което също ще бъде настанено в града, съобщи вчера директорът на културния институт Огнян Драганов. Той посочи пред БТА, че се гордее, че в състава на Старозагорската опера ще има толкова талантлива певица.

От Държавна опера-Стара Загора ще се погрижат да устроят и близките й в града независимо от държавните неразбории по темата, които затрудняват регистрацията и статута на украинските бежанци. 

Тамара Калинкина е Заслужила артистка на Украйна (2018). Завършила е Киевския държавен музикален колеж на името на Р. Глиер през 2005 г. и Националната музикална академия на Украйна "П. И. Чайковски" през 2009 г. От 2004 до 2011 г. е водещ солист на Киевския национален академичен оперетен театър. От 2011 г. е солистка на Националната опера  на Украйна, където изпълнява ролите на Виолета от "Травиата", Мими и Мюзета от "Бохеми", Маргарита от "Фауст", Татяна от "Евгений Онегин", Йоланта от едноименната опера на Чайковски, Лаурета от "Джани Скики" и др. Гостувала е на сцените на различни оперни театри и концертни зали във Варшава, Парма, Неапол, Дубай, Сау Пауло, Скопие. 

"Водят се разговори и с втора певица, която да се присъедини към хора. Тя е с препоръката на Старозагорския митрополит Киприан", каза още Огнян Драганов.

С отворени врати сме за артистите от Украйна, подчерта директорът на операта в града под липите. В най-голямата извънстолична оперна трупа на България тази година участват 360 артисти, сред които и чужденци.

Още по темата