Quantcast
„София моно 2020“ за десети път изнася театъра в парка | СЕГА
facebook
twitter

Култура

„София моно 2020“ за десети път изнася театъра в парка

Юбилейното издание включва и премиера: моноспектакъла на Кръстьо Лафазанов „Пълнолудие”
216
 снимка: Павел Червенков
В очите на Бае Славе (Захари Бахаров) България е „Малка, каръшка и хубава”.

Десетото издание на фестивала на моноспектаклите „София моно“ стартира довечера, ако дъждът не осуети акустичния концерт „Три китари в парка”  с участието на Стефан Вълдобрев и колегите му от „Обичайните заподозрени” Иван Лечев и Мирослав Иванов. От утре до 30 юни на вниманието на публиката са 10 постановки, а мястото е паркът на Военна академия „Г.С. Раковски”.

В събота вечерта зрителите са поканени на отличения с редица награди моноспектакъл на Мариус Куркински „Черното пиле“, базиращ се на три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. „В тях душата на българина е чиста и неопетнена. Там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“, разяснява актьорът.

На 21 юни Захари Бахаров повдига „гюрука” на изгубената България в монопиесата „Чамкория”, която му донесе „Икар“ и „Аскеер“ за водеща мъжка роля. В основата е едноименният роман на Милен Русков, а сценичната адаптация – колосален труд предвид епическия обем – е дело на Явор Гърдев. Неподражаемо е превъплъщението на актьора в образа на шофьора от квартал „Банишора” Бае Славе, който има мнение по всички земни въпроси.

На 28 юни фестивалът ще бъде домакин на премиерата на монопиесата на Кръстьо Лафазанов „Пълнолудие”, в която той представя свои любими образи от авторските си спектакли („За идиотите, които се набиват в очи“, „Интимни беседи по онзи въпрос“ и други).

Предвид формата на инициативата, но и с оглед препоръките във връзка с превенцията и борбата срещу COVID-19, освен моноспектакли са подбрани и камерни представления. Сред заглавията са две постановки от афиша на Малък градски театър „Зад канала“. Едната е „Стриптийз покер“ от Жан-Пиер Мартинес с участието на Герасим Георгиев-Геро, вихрещ се в образа „ на паразит и перверзник“. По-актуален обаче в настоящия контекст е героят на Малин Кръстев – стоматолог, който винаги има подръка антибактериални кърпички, за да треби щъкащите навред вирусоносители (29 юни; режисьор Надя Асенова).

Втората постановка е вдъхновеният от филма на Еторе Скола „Обичахме се толкова много“ авторски спектакъл на Теди Москов – „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ (30 юни). Както загатва спрежението на глагола в заглавието, всичко се върти около любовта и приятелството. Белинда в класното изпълнение на Каталин Старейшинска, влизайки в интимни взаимоотношения с трима мъже приятели, не спира да се пита лека жена ли е всъщност, или е просто много влюбчива.

Програмата включва още: „Аз, досадникът” с участието на Мариан Бачев и Сашо Кадиев (22 юни), два хитови спектакъла на Камен Донев – „Възгледите на един учител за Народното творчество” и „Възгледите на един учител за всеобщата просвета” (24 и 25 юни), „Грамофонът” на Виктор Калев (26 юни) и сборния моноспектакъл „Мариус 50” на Мариус Куркински (27 юни).

 

Още

Какъв ще е театърът на бъдещето?

08.10.2021

АНЕЛИЯ ЯНЕВА

871
Колко от нас е страх, колко е свобода, колко е разум
Британски звезди призовават с песен за ваксиниране 

05.07.2021

271