Медия без
политическа реклама

Руските пънкарки Pussy Riot бяха арестувани в Швейцария

30 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
Pussy Riot имат опит с арестите.

Членки на руската пънк група Pussy Riot бяха задържани от полицията близо до швейцарския град Берн за рисуване на антивоенни графити.

Александър Чепарухин, продуцент на групата, заяви пред Mediazone, че Маша Альохина, Люси Щайн и Тасо Плетнер са били арестувани, като полицаите са заявили, че могат да бъдат глобени или дори експулсирани от Швейцария. Няколко часа по-късно обаче те са били освободени. Швейцарската полиция направи изявление, че собственикът на стената, на която са изрисувани графитите, сам решава дали да повдигне обвинение.

"Оказва се, че две институции, намиращи се в Берн - посолството на Русия и швейцарската полиция - изглежда действат заедно", се казва във Фейсбук страницата на групата.

Альохина избяга от Русия през април, преоблечена като куриер на хранителни продукти, малко след като Щайн също напусна страната. В момента групата е на турне в Европа и се предполага, че ще изнесе концерт в Берн вечерта. Според швейцарските медии не е ясно дали този концерт ще се състои, с оглед на инцидента.

През 2012  г. Мария Альохина и Надежда Толоконникова бяха осъдени на две години затвор за хулиганство и действия, изразяващи явно неуважение към обществото и извършени с цел накърняване на религиозните чувства на вярващите. Причината беше т.нар. "пънк молебен" "Майко Божия, прогони Путин" в катедралата "Христос Спасител" в Москва. Участничките в Pussy Riot бяха освободени по амнистия два месеца преди изтичането на двугодишната им присъда. След пънк молитвата Русия затегна наказанието за нарушаване правото на свобода на религията.

Ключови думи:

Pussy Riot, пънк, арест

Още по темата