Медия без
политическа реклама

Руски рокзвезди отказват да пеят под знака Z

Концерт на "Би-2" в Омск бе отменен 15 минути преди началото

29 Апр. 2022
Публиката преди концерта на "Би-2" в Омск.
снимка: Вечерний Омск
Публиката преди концерта на "Би-2" в Омск.

Концертът на руските рокзвезди "Би-2" в град Омск бе отменен 15 минути преди обявеното начало, след като музикантите отказаха да пеят под знака "Z". На сцената в спортния комплекс "Червена звезда", където те трябваше да излязат снощи, бе разпънат огромен банер "Za президента", съобщава "Медуза".

Преди изявата на музикантите организаторите на концерта се опитали да покрият плаката с черно платнище, но ръководството на залата настояло то да бъде махнато и надписът да се вижда. В отговор музикантите напуснали сцената без обяснения. 

В своя профил във Фейсбук "Би-2" обясниха, че концертът им е "отменен", след като са пристигнали в Омск, направили саундчек и са били готови да свирят пред публика. "Сега тези събития могат да бъдат използвани за продължаване на информационната атака, на която "Би-2" бяха подложени в медиите през изминалата седмица", пишат те. 

Пред публиката пред входа на залата излязъл с високоговорител заместник-министърът на спорта на Омска област Иван Колесник. "Искам да ви кажа, че причината за отменения концерт е следната: както мнозина знаят, в "Червена звезда" е поставен голям банер с нашия национален флаг и надпис "Zа президента!" Група "Би-2" не беше доволна от този банер и отказа да свири на фона му, покривайки го с черно траурно платно. Извършили са това тайно, през нощта. Никой не им е разрешавал", заяви той. "Прекарахме целия ден в преговори, но организаторите отказаха да се съобразят. Затова се наложи сами да свалим черното платно, след което музикантите отказаха да излязат", уточни той. 

В началото на руската инвазия в Украйна "Би-2" публикуваха в социалните мрежи черен квадрат и призив "Не на войната". По-късно антивоенният пост беше свален, припомня украинската агенция УНИАН. 

Основана в Беларус още по времето на СССР, "Би-2" е сред най-известните руски рокгрупи. Стилът й е повлиян от западни изпълнители като "Дъ Кюър", "Джой Дивижън" и "Систърс ъф Мърси". Текстовете на песните им съдържат многобройни препратки към киното и литературата. 

Те не са единствените, които отказват да пеят под "новата свастика". Само преди пет дни легендарните "ДДТ" на Юрий Шевчук отмениха концерта си в Тюмен по сходни причини. Като видели нарисуваната в залата буква Z, те се опитали да сменят локацията на шоуто, но не успели да намерят и ангажират нова зала за толкова кратко време. Затова концерт не е имало, съобщава УНИАН.

Шевчук не крие антивоенната си позиция и потвърди това неотдавна в интервю пред Александър Плющев в YouTube. "Това е огромно нещастие, трагедия. Всичко останало бледнее пред него."

Още преди нахлуването на руски войски в Украйна на 24 февруари Шевчук често пита публиката на концертите си колко от тях са "за" и колко "против" войната. "ДДТ" е основана през 1980 г. в Уфа. Неин лидер, автор на повечето песни и единствен постоянен член е Юрий Шевчук, който е известен с откровените си социални и пацифистки текстове. 

Живеем в държава, която постоянно е във война. Само в моя живот ми имаше седем „специални операции“ с прякото участие на нашите войски: Афганистан, пъвата Чеченска (операция), втората Чеченска, Грузия, Сирия, Украйна-2014, Украйна-2022.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?