Медия без
политическа реклама

Режисьорът на „Бурята“ Боб Уилсън с Нобел за изкуство от Япония

Петимата лауреати на престижното отличие бяха обявени едновременно в Токио, Париж, Лондон, Берлин и Белия дом

13 Септ. 2023
Режисьорът на "Бурята" Робърт Уилсън в Народния театър.
Божидар Марков
Режисьорът на "Бурята" Робърт Уилсън в Народния театър.

Легендата на авангардния театър Робърт Уилсън е един от петимата тазгодишни лауреати на глобалната Императорска награда – Praemium Imperiale, известна още като „Нобел за изкуство“, която се присъжда от императора на Япония. Българската публика добре познава американския режисьор, отличен за постижения в сферата на театъра, тъй като през 2021 г. той постави на първата ни сцена спектакъла „Бурята“ по Уилям Шекспир, който стана носител на награда „Икар 2022“ за най-добро представление и има номинации „Аскеер 2022“ за най-добро представление, сценография (също на Уилсън) и костюми.

Робърт „Боб“ Уилсън, роден през 1941 г. в Уейко, САЩ, е помогнал да се промени начинът, по който се гледа на театъра и операта по света, но остава много по-известен в Европа, отколкото в родината си.

Носителите на престижните отличия бяха официално обявени снощи.

Наградата Praemium Imperiale, с която се отличават творци в областта на живописта, скулптурата, театъра/киното, музиката и архитектурата, е създадена през 1988 г. от Японската асоциация за изкуство и предоставя на всеки лауреат по 15 милиона йени (около 96 000 евро). Принц Хитачи, чичо на японския император Нарухито, ще е патрон на церемонията по връчването на отличията в Токио на 18 октомври, съобщи БТА, позовавайки се на световни агенции.

Исландско-датският скулптор Олафур Елиасон и известният архитект, роден в Буркина Фасо, Дибедо Франсис Кере, също са сред петимата лауреати, които бяха обявени едновременно в Париж, Лондон и Берлин.

Скулпторът Елиасон е роден през 1967 г. в Дания и прекарва детството си в Исландия, тясно свързан с екологичното движение, което продължава да вдъхновява работите му.

Кере печели наградата „Прицкер“ през 2022 г., смятана за най-високото отличие в областта на архитектурата, за творчеството си, съчетаващо традиционни материали с модерен дизайн.

Лауреатът за музика е джаз тромпетистът Уинтън Марсалис, роден през 1961 г. в Ню Орлиънс. Той е носител на множество награди „Грами“ и е автор на първата джаз композиция, отличена с наградата „Пулицър“ за музика.

Наградата за живопис е за родената в Латвия Вия Челминш, която е израснала в САЩ. Тя е известна с изключително детайлните си, реалистични изображения на естествения свят, особено на океаните, и е излагала в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и в Тейт Модърн в Лондон.

Лауреатите на глобалната Императорска награда за цялостен принос в изкуството Praemium Imperiale се обявяват в реално време и в Белия дом, където снощи сред официалните гости бяха бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и първата дама Джил Байдън. Получателите на престижния приз са били отбелязани за първи път в Белия дом от президента Бил Клинтън и неговата първа дама Хилари през 1994 г.

 

Ключови думи:

Робърт Уилсън, Бурята