Медия без
политическа реклама

Прочут бас напуска операта "Метрополитън" заради гей парад

Германският певец Рене Папе се възмути от колегите си, участвали в прайда, и си спечели обвинения в хомофобия

06 Юли 2022
Рене Папе с Европейската културна награда "Таурус" за музика, Виена, 2019.
ЕРА/БГНЕС
Рене Папе с Европейската културна награда "Таурус" за музика, Виена, 2019.

Германският оперен певец Рене Папе обяви, че се разделя с "Метрополитън опера", възмутен от факта, че негови колеги са участвали с изпълнения в гей парада в Ню Йорк, съобщи OperaWire. Повод за реакцията на световноизвестния бас стана публикация в социалните канали на операта в Месеца на прайда, в която тенорът Реми Мартин пише: "За мен беше чест да бъда част от този радостен ден, в който нашата компания може да празнува любовта и гордостта заедно с нашите приятели…в тази красива общност". Под този пост Рене Папе благодари на "Метрополитън" за "последните 35 години сътрудничество" и заявява, че включването на хора от екипа в гей парада за него е повод никога да не се връща там. "Ужасно! Хора, които не са наясно кои са, използват тази фантастична институция, за да обясняват на другите кои те трябва да бъдат. И ако обяснението не се приема, то значи светът е лош!", гневи се Папе. И още: "Благодаря на Ню Йорк за страхотното време в един страхотен свят! Сега той е само останки от онова, което е бил. Съжалявам за този прекрасен град! Окей, ще се видим скоро някъде другаде…".  

Впоследствие германецът изтри хомофобския си пост, но той бе видян от достатъчно много ползватели на социалните мрежи и препубликуван във Фейсбук и Туитър, като му спечели вълна от негативни коментари. В своите профили Попе се извини за думите си.

"Метрополитън опера" се включи в гей прайда на 26 юни с изпълнения на Стефани Блайт, Лусия Лукас, Антъни Рот Костанцо, Дейвид Портийо и други членове на състава.

Последната постановка в афиша на "Мет", в която Рене Папе пее, е "Борис Годунов". В момента той участва и в продукцията на берлинската Щатсопера "Турандот". 57-годишният роден в Дрезден бас е носител на две награди "Грами" за записите на оперите "Нюрнбергските майстори певци" и "Танхойзер" (1997, 2002), обявен е за вокалист на годината от Musical America (2002), за артист на годината от германските оперни критици (2006), печелил е наградата "Ехо" – немския еквивалент на "Грами" и др.

От OperaWire са се свързали с Метрополитън и с PR екипа на германския бас за коментари, но засега не са получили такива.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата