Медия без
политическа реклама

Приз "Йордан Радичков" ще търси новия майстор на късия разказ

23 Апр. 2020
Йордан Радичков (1929-2004)
Йордан Радичков (1929-2004)

Нова национална литературна награда на името на Йордан Радичков учредиха от Община Берковица, съобщиха от семейството на Радичков и издателство "Нике". Тя ще бъде връчена за пръв път тази година - на 24 октомври, рождения ден на големия писател от Северозапада, и ще бъде връчена на автора на най-добрия сборник с разкази.

Носителят на приза "Йордан Радичков" ще се излъчва от петчленно жури с участието на литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Радичков или са работили с него. Глас ще имат и представители на Общината и на Министерството на културата.

В дебютното издание могат да участват всички български автори, издали сборник с разкази през последните 2 години. Голямата награда ще бъде парична премия от 2000 лева и статуетка по мотиви от Радичкови творби. Съответно с по 1000 и 500 лева ще бъдат поощрени подгласниците му.

Първото жури, което ще търси новия майстор на късия разказ е в състав: писателят Георги Господинов; проф. Инна Пелева - литературен историк,  изследовател на творчеството на Йордан Радичков; проф. Вера Ганчева; Горан Атанасов - председател на комисията по образование и култура в Община Берковица, и Силва Хачерян от Министерство на културата. 

Желаещите да се включат в конкурса автори трябва да изпратят пет копия от своя сборник с разкази, кратка творческа биография, адрес, телефон и имейл за контакт на адрес: гр. Берковица, площад „Йордан Радичков“ 4, Общинска администрация, „За конкурса“. Срокът е до 31 юли тази година. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата