Медия без
политическа реклама

Принс с нов албум пет години след смъртта си

12 Апр. 2021
EPA/БГНЕС
Принс (1958-2016)

Пет години след смъртта на Принс от легендарния му трезор продължават да излизат съкровища, като неиздаваният досега албум Welcome 2 America, подготвен за издаване на 30 юли от лейбъла Legacy Recordings.

Албумът, който е записан през 2010 г., вероятно ще се нареди сред най-директните  политическите изявления на артиста, със заглавна песен, в коята се пее за „Земята на свободните и дома на роба“ (парафраза на припева на химна на САЩ — за обсипаното със звезди знаме, което се вее „над земята на свободните и дома на храбрите“).

Тази песен вече е достъпна на стрийминг платформи, а пълния албум с 12 песни ще бъде качен това лято. Втори диск ще включва записи на живо от едноименното турне, направени в The Forum в Калифорния през април 2011 г.

Песните в албума разказват за „притесненията, надеждите и представите на Принс за едно променящо се общество в настъпваща епоха на политическо разделение, дезинформация и подновена борба за расова справедливост“, се казва в изявление на лейбъла и имението му.

По време на кариерата си, Принс, който почина на 21 април 2016 г. на 57-годишна възраст, беше прочут и с борбата си с музикалните компании. Той държеше "хиляди и хиляди" ленти, запечатани в "Трезора" в студиото в дома си, Пейсли Парк близо до Минеаполис.

„Не винаги съм давал на звукозаписните компании най-добрите песни", каза Принс пред списание Rolling Stone през 2014 г. "В трезора има песни, които никой никога не е чувал ... тонове неща, записани през различни периоди."

След смъртта му някои от тях започнаха да се появяват, включително десетки нечувани парчета, прикачени към преиздаванията на класическите му албуми "1999", "Sign o 'the Times" и "Purple Rain".

Legacy Recordings включва и пророчески цитат от Принц, от времето на записа на "Welcome 2 America", който дава представа за неговото мислене по онова време: "Светът е изпълнен с дезинформация. Визията на Джордж Оруел за бъдещето е тук. Трябва да останем непоколебими във вярата в идващите времена на изпитания."

Но както става ясно от записа на живо, тази гибел прогноза не може да спре доброто прекарване с музиката на Принс.

Ключови думи:

Принс, нов албум

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?