Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пожар повреди гигантските статуи на Великденския остров

Губернаторът смята, че стихията в парка Рапа Нуи под егидата на ЮНЕСКО е плод на човешки действия

07 Окт. 2022

Горски пожар на Великденския остров – владение на Чили в южната част на Тихия океан, повреди световноизвестните каменни статуи моаи, издялани от пресована вулканична пепел. Стихията е обхванала над 100 хектара от националния парк Рапа Нуи от понеделник насам и част от знаменитите идоли, каквито на острова има близо 1000, са пострадали безвъзвратно и не подлежат на възстановяване, съобщи CNN. Районът около вулкана Рано Рараку – обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е засегнат най-силно, но точният брой на изгорелите фигури не се споменава.

Педро Едмундс – губернатор на Великденския остров, е заявил, че пожарът не е инцидент, а резултат от човешки действия, предава думите му Guardian. Арики Тепано, лидер на местната общност Ma'u Henua и директор на природния парк Рапа Нуи, твърди, че „последиците надхвърлят това, което очите могат да видят“. Заместник-секретарят по културното наследство на Чили Каролина Перес Датари е съобщила, че служители от Съвета за национални паметници на страната (CNM) са на място и оценяват щетите от пожара върху свещените каменни фигури на острова. Според експертите съставът на статуите може да бъде повлиян неблагоприятно от излагане на високи температури, при което се получават големи фрактури, засягащи целостта им. В момента паркът е затворен за туристи, докато природозащитниците проучват степента на загубите, потвърждава съветът на Рапа Нуи в публикация във Facebook.

Великденският остров се намира на около 3500 км от бреговете на Чили и е най-отдалеченият обитаем остров на планетата. Той отдавна е предпочитана дестинация за пътешественици от цял ​​свят, главно поради гигантските моаи паметници. Каменните статуи моаи, изобразяващи човешки фигури с големи глави, са създадени от местно полинезийско племе между 1250 и 1500 г. Повечето от тях са високи 3-5 метра. Най-големият идол, наричан Гиганта, е с дължина 20 метра и тежи около 150 тона.

Полинезийски мореплаватели за първи път пристигат на Рапа Нуи (това е автентичното име на острова) преди около 900 години. Отдавна изследователите се интересуват защо огромните статуи са поставени там, където са. Според ЮНЕСКО полинезийското общество се е заселило на острова и е създало „мощна, богата на въображение и оригинална традиция на монументална скулптура и архитектура, свободна от каквото и да е външно влияние“, като например „издигнатите огромни каменни фигури, известни като моаи, създаващи уникален пейзаж, който продължава да очарова хората от целия свят.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?