Медия без
политическа реклама

Политическа реч на Де Ниро бе цензурирана на фестивал в Ню Йорк

Призовете "Готам" са сред първите индикатори за предстоящите "Оскари"

28 Ноем. 2023
Робърт де Ниро
ЕПА/БГНЕС
Робърт де Ниро

Тъжният романс "Минали животи" (Past Lives) спечели наградата "Готам" за най-добър филм в Ню Йорк. Но голямата драма на вечерта дойде от политическата реч на Робърт де Ниро, която според актьора е била съкратена без негово разрешение, съобщава АП.

Церемонията излезе извън сценария, когато 80-годишният актьор, копродуцент на "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе, излезе на подиума, за да връчи почетна награда на филма. По време на изказването си Де Ниро забелязва, че в аутокюто е пропусната една част. След неуспешен опит да превърти текста, той довърши речта си, а след това се върна назад и чете от телефона си. 

"Началото на речта ми беше редактирано, изрязано", каза кинозвездата и добави: "Без мое знание!"

Робърт де Ниро, известен с пламенната си реторика срещу бившия (а може би и бъдещ) президент Доналд Тръмп, упрекна Холивуд - по-специално Джон Уейн, за злепоставянето на индианците в по-ранните американски филми. 

"Бившият президент ни излъга повече от 30 000 пъти по време на четирите си години на поста и продължава да поддържа темпото с настоящата си кампания за отмъщение", каза Де Ниро и добави: "С всичките си лъжи той не може да скрие душата си. Той напада слабите, унищожава даровете на природата и показва неуважението си, например като използва Покахонтас като обида".

Де Ниро обвини компанията "Епъл", която е продуцент на "Убийците на цветната луна", за промените в речта му.

Вечерта все пак бе празнична за епоса на Мартин Скорзене, въпреки че режисьорът неочаквано не се появи на церемонията. Лили Гладстон, която партнира във филма на Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро, спечели наградата за най-добра главна роля - макар и не за това изпълнение. Тя бе удостоена за участието си в "Непознатата страна" - филм, излязъл по-рано през 2023 г., в който играе жена, тръгнала на пътешествие из Средния Запад. Във всяка от речите си - за "Убийците на цветнатата луна" и за "Непознатата страна", Гладстон похвали създателите на филмите за това, че са дали приоритет на гледната точка на коренното население. 

"Готам" са американски филмови награди за независимо кино, учредени през 1991 г. Ню Йорк е наречен за пръв път с това име от родения в града през 19-и век писател Уошингтън Ървинг, но то добива популярност от комиксите и филмите за Батман. Наградите "Готам" имат някои особености, които ги отличават от другите филмови отличия: те се избират от малки комисии, съставени от професионалисти в областта на киното, критици и журналисти; техните актьорски категории са неутрални по отношение на пола - 10 актьори са номинирани за главна роля, а други 10 - за поддържаща роля. Широко разпространено е схващането, че нюйоркските призове подсказват за бъдещи носители на "Оскар".

Големият победител "Минали животи", режисьорски дебют на канадката от корейски произход Селин Сонг, проби на фестивала "Сънданс" през януари и е сочен като един от фаворитите за "Оскар". "Това е първият филм, който някога съм правила - много личен филм за едно необикновено чувство, което изпитах в един обикновен бар в Ийст Вилидж, на няколко пресечки оттук", каза Сонг, приемайки наградата. 

Една от най-оспорваните категории беше за най-добър международен филм. В нея триумфира спечелилата "Златна палма" съдебна драма на Жустин Трие "Анатомия на едно падане". Филмът, който в момента е в афиша на "Киномания" у нас, спечели и наградата за най-добър сценарий. 

За поддържаща роля бе отличен Чарлз Мелтън от филма на Тод Хайнс "Май, декември". Той играе млад баща, който започва връзката със съпругата си (Джулиан Мур) още докато е непълнолетен. Най-добър документален филм стана тунизийският "Четири дъщери" на Каутер Бен Хания - истинска история за тунизийка с две дъщери, които се радикализират. В телевизионните категории сериалът Beef на Netflix със Стивън Ян и Али Уонг в ролята на двойка, влязла във вражда след инцидент на пътя, спечели както за пробив при сериал под 40 минути, така и за изпълнението на Уонг. 

Тази година регламентът на наградите „Готам“ премахна ограничението за бюджет до 35 млн. долара за номинираните, но много високобюджетни филми все пак предпочетоха да не се представят. Продължилата с месеци стачка на Гилдията на актьорите означава, че сезонът на наградите започна по-бавно, но един от първите въпроси е дали нещо може да съперничи на диаметрално противоположните летни сензации "Барби" и "Опенхаймер"в същинската надпревара. Грета Гъруиг и Марго Роби от "Барби" бяха сред носителите на почетни награди на церемонията за "Готам". 

Изобилните почетни отличия гарантираха, че на церемонията в Ню Йорк ще се появят звезди. Такива бяха връчени и на Брадли Купър, режисьор, звезда и съсценарист на "Маестро", на Бен Афлек, режисьор и съавтор на "Въздушния" (приза от негово име получи сценаристът Алекс Конвъри) и на Майкъл Ман, режисьор на "Ферари". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата