Quantcast
"Пинк Флойд": Старата вражда не хваща ръжда | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Пинк Флойд": Старата вражда не хваща ръжда

Роджър Уотърс разрови въглените, за да направи реклама на новия си концертен филм Us+Them
2 888
 Снимки EPA/БГНЕС
Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор са написали заедно някои от най-хубавите песни в рока, но това не е причина да се харесват.

"Пинк Флойд" ще останат в историята на рока с няколко забележителни албума - Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, The Wall… , но не по-малко - и с неугасимата вражда между двете основни фигури в създаването на тези албуми, Роджър Уотърс и Дейвид Гилмор. Обикновено по-войнственият от двамата, поне публично, е иначе известният като борец са мир Уотърс. Сега  с последната си публикация в YouTube пак той разръчка жаравата на омразата. 

Всъщност всъщност видеата бяха две. Първо на 17 май басистът пусна в YouTube нов запис на песента Мother от албума The Wall, направен в актуалните условия на социално дистанциране с още седем музиканти, всеки от собствения си дом. Два дни по-късно Уотърс качи ново видео, озаглавено Announcement - публично изявление. 

„Рядко говоря с феновете на Pink Floyd, но това правя сега“, започва Уотърс и продължава с благодарности за „прекрасните коментари“ (5600 на брой), за новата "карантинна" версия на песента, като не пропуска да уточни кой е солокитаристът във видеото: "Не, това не е Дейв Гилмор, това е Дейв Килминстър“

А след този увод стига и до главния въпрос: „Защо този видеоклип го няма на сайта, който  се нарича PinkFloyd.com? Е, отговорът е, защото на този сайт няма нищо от мен. На този сайт Дейвид Гилмор е забранил моето творчество“, жалва се рокветеранът. 

„Предполагам, че тези 30 милиона, абонирани за сайта, са го направили заради нещата, които ние петимата - Сид, аз, Рик, Ник и Дейвид - сме създали в продължение на няколко години.

И вследствие на това ми се струва, че би било справедливо и правилно да имаме равен достъп за всеки и да споделяме своите проекти и т.н. Дейвид смята, че го притежава. Мисля, че той смята, че щом съм напуснал  групата през 1985 г. и е собственик на името Pink Floyd, значи той е "Пинк Флойд" - а аз съм без значение и трябва просто да си затварям устата“.

Тук трябва да отбележим, че на официалната Фейсбук страница на "Пинк Флойд", която има  почти 28 млн. последователи, а също и на сайта на групата (който има 2 млн. абоната) са качени доста материали за "Пинк Флойд" от времето, когато Уотърс беше основната творческа сила в групата. Но има и инфо за солокариерата на Гилмор и това не е от вчера. Част от публично споделените от Гилмор концерти по време на карантината в YouTube също са с участието на Роджър Уотърс.

Другото, от което Уотърс има право да се оплаче (и не пропуска да го направи) че отскоро  китаристът започна да пуска в страницата и сайта на "Пинк Флойд" едни "карантинни" семейни видеа, в които жена му чете на глас откъси от новата си книга, а самият Гилмър свири на акустична китара песни на Ленард Коен, който е един от героите в книгата. Това наистина няма нищо  общо с "Пинк Флойд".  

Враждата между китариста и басиста е започнала още по време на записите на Dark Side Of The Moon, усилила се е по времето на Wish You Were Here - и е цяло чудо, че не е попречила за създаването на тези два изключителни албума, както отбелязва и Уотърс в едно по-старо интервю. Що се отнася до The Wall, това е 96% самостоятелен албум на Роджър Уотърс, в който Мейсън, Райт и Гилмор са почти само студийни музиканти.

По това време творческата доминация на Уотърс в групата е вече толкова голяма, че е имал всички основания да вярва, че "Пинк Флойд" - това е той. Оттам  идва и решението му да напусне. Решението на останалите да продължат без него със сигурност го е изненадало много, а това, че са спечелили и съдебната битка за името  "Пинк Флойд" - още повече. Горчивината е разбираема.

Ако се чудите защо точно сега 35 години, след официалната раздялата, отново прехвърчат и искри, след като уж бяха заровили томахавката и през 2005-та дори двамата свириха заедно по един благотворителен повод… вече е ясно защо. Снощи Роджър Уотърс обяви излизането на концертния си филм, Roger Waters: Us + Them, документирал неговото едноименно турне 2017-2018, миналото и през София.  Филмът, който през 2019 г. бе представен на кинофестивала във Венеция, ще бъде достъпен в цифров вид за платено гледане от 16 юни чрез Sony Pictures Home Entertainment. Уотърс е прав - това наистина е новина, която има място на всички официални канали на "Пинк Флойд".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Дюн" изстреля в космоса продажбите на "Пинк Флойд"

17.09.2020

5457 9
Стената, която Роджър Уотърс бутна преди 30 години

23.07.2020

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

691 2
Концертите на Ал Бано и Ромина и Ник Мейсън отиват за 2021 г.

12.05.2020

177

Коментари

Under_My_Thumb

Roger Waters - Pink Floyd - in Bulgaria /Роджър Уотърс посети гроба на майор Томпсън

https://www.youtube.com/watch?v=SJ6uCxQRHZc

Влез или се регистрирай за да коментираш