Quantcast

Медия без
политическа реклама

Останки на разпнат мъж са открити в Англия

Това е едва четвъртото физическо доказателство за разпятие в света и първото на британските острови

15 Дек. 2021
Albion Archeology
Мястото на разкопките, където е скелетът на разпнатия мъж.

При археологическо изследване на терен, определен за застрояване, край село Фенстентън в Кеймбриджшър, Англия, е бил намерен скелет на мъж, живял през II  век сл. н. е. Необичайното в находката е, че в костта на петата е бил забит пирон. Това се случва за първи път на британските острови и в цяла Северна Европа, а в света е едва четвъртото физическо доказателство за екзекуция, чрез разпъване на кръст в римските владения съобщава Newsweek.

Както са установили експертите, към момента на смъртта си мъжът е бил на възраст между 25 и 35 години. След екзекуцията той е погребан със скръстени ръце, и вероятно в дървена конструкция, тъй като около него са открити дузина гвоздеи. Погребението е едно от 48-те в района на новооткритото римско селище край Фенстентън.

Археолозите отбелязват, че подобни находки са много редки, тъй като в екзекуциите чрез разпъване най-често жертвите са били завързвани за кръста, а не приковавани с пирони. Освен това жертвите често не са получавали погребения по правилата. Римляните са прилагали този вид наказание основно при осъдени роби и бунтовници от по-ниските обществени слоеве. 

Историците припомнят, че през 212 г. разпъването на кръст е било забранено за граждани, въпреки че е имало някои изключения и робите все още могат да бъдат подложени на това тежко наказание. Лицето обаче изглежда е било погребано с уважение, което не е се полагало на роб.

Археолозите признават, че са теоретично са възможни и други обяснения. Например пиронът да е влязъл в костта на стъпалото по време на погребението или при сковаването на ковчега, но това изглежда малко вероятно. 

Кой е бил разпнатият човек и как е заслужил подобна екзекуция засега остава загадка. Пълните резултати от разкопките предстои да бъдат публикувани в специализирани издания.

Още по темата