Медия без
политическа реклама

Още търсят причината за смъртта на Матю Пери

Цял свят скърби за Чандлър от "Приятели"

30 Окт. 2023
"Приятели" в златните години на сериала. Матю Пери е вторият от ляво
Снимка HBO Go
"Приятели" в златните години на сериала. Матю Пери е вторият от ляво

Вероятната причина за смъртта на Матю Пери е удавяне, макар че все още предстои официалното медицинско изявление. На въпрос за обстоятелствата около кончината говорителят на противопожарната служба на Лос Анджелис кап. Ерик Скот отговори, без да посочва поименно актьора, че пожарникари са се отзовали на повикване от адрес в района Пасифик Палисейдс с информация, че е намерен "мъж в безсъзнание в джакузи". Сигналът е постъпил в около 4 часа следобед в събота.

"След като пристигнали, пожарникарите го извадили от водата", заяви Скот в отговор на въпрос на Ройтерс. Той добави, че бърз медицински преглед на място е установил, че смъртта е настъпила, преди да дойде спешен екип. Причината и начинът на смъртта предстои да бъде определен от медицински представители, допълни той.

Коментарът на Скот съвпада с няколко медийни съобщения, които, позовавайки се на правоохранителните органи, Пери е намерен в гореща вана в дома си в Лос Анджелис и не се подозира насилствена смърт.

Ройтерс припомня, че последният пост на Матю Пери в Инстаграм е от 23 октомври, пет дни преди кончината, и го показва седящ в джакузи през нощта, с думите: "О, не те ли кара топлата вода, въртяща се около теб, да се чувстваш добре? Аз съм Матман."

Звездата от "Приятели" е играл пикълбол по-рано през деня, преди да изпрати асистента си да свърши някаква задача, пише сп. OK. Когато асистентът се е върнал, го е намерил безжизнен във ваната.

Матю Пери има близка среща със смъртта и през 2018 г., когато получава перфорация на дебелото черво заради злоупотреба с опиоидни лекарства. Тогава прекарва две седмици в кома. "Лекарите са казали на семейството ми, че шансът да оживея е 2 процента", пише в своята биография актьорът. 

Той почина година след публикуването на мемоарната книга "Матю Пери: Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", в която описва десетилетната си борба с пристрастяването към болкоуспокояващи и алкохол, през която, както сам казва, няколко пъти се е озовавал на ръба на смъртта. В уводните думи на мемоарите си канадско-американският актьор пише: "Здравейте, казвам се Матю, макар всички да ме познават под друго име. Приятелите ме наричат Мати. И би трябвало вече да съм мъртъв." По онова време, както Пери сам казва, той е трезвен от осемнадесет месеца. 

Книгата е преведена и на български от издателство "Рива" през 2022 г., но тиражът е изчерпан.

В публикация на официалната страница на "Приятели" в Инстаграм се казва: "Поразени сме да научим за кончината на Матю Пери. Той бе същински дар за нас". До неделя следобед никой от другите петима актьори във водещите роли в сериала - Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Дейвид Шуимър, Мат Лебланк и Лиса Кудроу, не бе коментирал публично кончината на своя колега.

Съавторите на "Приятели" Марта Кауфман, Дейвид Крейн и Кевин Брайт обаче написаха, че "всичко това изглежда невъзможно". "Можем да кажем само, че се чувстваме благословени, че той бе част от живота ни", казва още съвместното им изявление.

Певицата Адел излезе със сълзи на очи на сцената в Лас Вегас в събота вечер. "Ще помня този герой до края на живота си. Той бе вероятно най-добрият комик на всички времена", каза тя.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо, който е бивш съученик на Пери в Отава, описа кончината му като "шокираща и тъжна". "Никога няма да забравя игрите ни в училищния двор и знам, че хората по света никога няма да забравят радостта, която той им донесе", каза Трюдо в социалната мрежа X (бивш Туитър).

Ето и думите на актрисата Селма Блеър, с която той е имал интимна връзка, в Инстаграм: "Най-старото ми гадже. Всички ние обичахме Матю Пери, а аз особено. Всеки ден. Обичах го безусловно. И той мен. И аз съм съкрушена. С разбито сърце. Сладки сънища, Мати. Сладки сънища."

Колежката на Пери от "Приятели" Маги Уилър, която играеше приятелката му Джанис в хитовото шоу, сподели в Инстаграм: "Каква загуба. На света ще му липсваш, Пери. Радостта, която донесе на толкова много хора през твърде краткия си живот, ще продължи да живее. Чувствам се толкова благословена с всеки творчески момент, който сме споделяли."

Носителката на "Оскар" Октавия Спенсър също оплака смъртта на Пери в Инстаграм: "Невероятно натъжена съм да чуя за смъртта на Матю Пери днес. "Неговият дар за света ще бъде запомнен завинаги. Изпращам обич на семейството на Матю, приятелите, колегите му и милионите му фенове по света."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Матю Пери, приятели

Още по темата