Медия без
политическа реклама

Смъртта на Матю Пери е причинена от кетамин

В мемоарите си година по-рано актьорът написа, че е преодолял зависимостта си от болкоуспокояващи

16 Дек. 2023
Матю Пери остана в сърцата на феновете с ролята на Чандлър Бинг от "Приятели".

Смъртта на Матю Пери, звездата от телевизионния сериал "Приятели", е причинена от "острите ефекти" на приема на кетамин, съобщи Службата за съдебна медицина на окръг Лос Анджелис. Кетаминът е анестетик, който обаче се използва и извън медицинските му показания в преследване на наркотичен ефект. 

За смъртта на обичания актьор, определена като "злополука", са спомогнали и други фактори: "задушаване", "коронарна болест" и "ефектите на бупренорфина" - лекарство, използвано за лечение на опиоидна зависимост, уточнява същият източник, цитиран от световните агенции.

Пери беше намерен в безсъзнание в хидромасажна вана у дома си в Лос Анджелис на 28 октомври. Смъртта е настъпила, преди да пристигне спешен екип. Първоначалната аутопсия се оказа неубедителна за представяне на токсикологичен доклад.

Близки на Пери са казали пред разследващите органи, че той е бил подложен на терапия с кетамин - експериментално лечение, използвано при депресия и тревожност. Според съдебния лекар обаче установеното ниво на кетамин в тялото на Пери е било в рамките на използваното за обща анестезия по време на операция. Лечението седмица и половина по-рано няма как да обясни количеството на упойката в неговия организъм, тъй като за метаболизирането на веществото са достатъчни няколко часа. "Употребата на седативи в басейн или в гореща вана, особено когато човек е сам, е изключително опасно. За съжаление в този случай последствията са били фатални", каза д-р Андрю Столбах, токсиколог от болницата "Джон Хопкинс", пред Асошиейтед прес.

Лекарите и ветеринарните лекари често използват кетамин като анестетик, а изследователите го проучват и като възможно лечение на депресия. Разпространен е и нерегламентираният му прием заради халюциногенните ефекти на веществото.

В мемоарите си "Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", публикувани миналата година и издадени и на български, Пери описва как е преминавал през детоксикация десетки пъти. В книгата, която посвещава на "всички борещи се с това" той описва десетилетната си борба с пристрастяването към болкоуспокояващи и алкохол, през която няколко пъти се е озовавал на ръба на смъртта. В уводните думи канадско-американският актьор пише: "Здравейте, казвам се Матю, макар всички да ме познават под друго име. Приятелите ме наричат Мати. И би трябвало вече да съм мъртъв." По онова време, твърди Пери в книгата, той е трезвен от осемнадесет месеца. 

Внезапната му смърт предизвика бурни реакции сред звездите на Холивуд, колегите му и феновете на "Приятели" по целия свят. 

Ключови думи:

Матю Пери