facebook
twitter

Култура

Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

564
Илияна Кирилова
Археологът показа най-новите находки от разкопките.

7 от общо 200 находки при разкопки в Перперикон показа проф. Николай Овчаров вчера. Сред откритията на археолозите в тазгодишната кампания в Източните Родопи две са много ценни - реликварий с праха на светец – закрилник на града, и извънредно рядка златно-сребърна монета на византийски император. Археологическият екип е разкопал още кръстове, накити, много монети, каменна пластика. 

Според Овчаров откритата монета "бележи пика на икономическата криза във Византия". "През XI век тя навлиза в период на упадък, който до голяма степен се дължи на прочутата битка при Манцикерт от 1071 г., в която византийската армия е разгромена от турците и практически губи почти всичките си владения в Мала Азия", обясни археологът. "През този век византийската златна монета се нарича хистаминон. Той се обезценява непрекъснато и в края на века вместо 20-22 карата той достига само до 5-6 карата, а всичко останало е сребро. Това практически са сребърни монети с около 5-6 грама злато", каза още археологът. 

Овчаров добави и още исторически данни, за да обясни значението на находката: "Около 1082 г. на престола се възкачва един от най-големите византийски императори Алексий I Комнин. Той е изправен пред много проблеми, но в рамките на десетина години успява да стабилизира икономиката и около 1092 г. се пуска новата византийска монетна единица, известна като перпера, която е със съдържание от 20-21 карата злато". Овчаров обясни, че откритата монета е отпреди състоялата се реформа на Алексий Комнин. "Интересното за нея е, че от едната страна е изобразен императорът Алексий Комнин, който е коронясан от свети Димитър. Това е един сюжет, който после продължава и през XIII век при монетите на Иван Асен, където той също е коронясван от свети Димитър. Именно в емисията от 1082-1085 година за пръв път се появява този сюжет - коронясването на императора от свети Димитър - светеца покровител на Солун. От другата страна е Христос."

Разкопките в археологическия комплекс ще продължат до 10 септември. Проф. Овчаров се надява до края на годината да отвори врати и посетителският център Перперикон, където желаещите ще могат да видят отблизо откритията на археолозите. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Свищов ще разчита на Дракула за културен туризъм

30.05.2019

746 7
Български филм с голямата награда на филмовия фестивал в Котбус

10.11.2019

579 8
„Климатична стачка“ е словосъчетанието на 2019 г.

07.11.2019

294 5

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

За любознателните читатели! Знаете ли кой е проф. Овчаров?

 

При разкопките си покойният доц Китов се натъква на неподозираната история на своя колега проф. Овчаров. Според тракийски източници, Николай Овчаров е незаконен син на Дедал. Ето как става това. 

 

Дедал учи в техникумa по двигатели с вътрешно горене в Атина. Самонадеян, макар, че е сръчен и находчив механик. Когато неговият съученик и племенник Пердикс проявява талант на изобретател, Дедал, считайки себе си за по-добър, решава да погуби потенциалния съперник. Завел го на Акропола и го бутнал от там, но богинята Атина не позволила младежа да загине и го превърнала в яребица. След това престъпление, атинският ареопаг осъжда Дедал на изгнание и той е принуден да напусне града. Дедал бяга на остров Крит заедно със сина си Икар. Той е плод от греховната му любов с цирковата акробатка Навкрата. Там ги приютява цар Минос, който дълго използвал услугите на бащата като автомонтьор и дюлгерин. Дедал изготвя за Минос увеселителен лабиринт, а за жена му Пасифая - дървена крава, покрита с кожа и куха отвътре, в която тя да се скре, за да задоволи страстта си към Критския бик. За бика пък изработва помощно средство, помагащо му да удовлетвори ненаситната Пасифая. Това е първият в света вибратор. На Крит Дедал има романтична връзка с проф. Перперикония - жрица в храма на хабилитираните лица в Крит. От спонтанната им любов се ражда бъдещият проф. Овчаров. Дедал е романтична душа и монотонния живот на Крит му дотяга. Решава да избяга със синовете си. Измайсторява за всички изкуствени криле. Излитат успешно. Икар обаче загива от неблагоразумието си - въпреки предупрежденията той се приближава неразумно близо до Слънцето. Восъкът, свързващ перата на крилата му, се разтопява и той загива сривайки се в полет. Морето, в което паднал Икар било наречено Икарийско. Дедал благополучно стига в Сицилия при цар Оглозган Кокал. Незаконният му син проф. Овчаров пък успява да се свърже с РВД Пловдив и успешно се приземява в района на Перпирикон. Там се запознава с местни тракийски владетели, които споделят с него плановете си за изграждане на мегалитно светилище в Перперек с помощта на европрограмата "Светилища в растеж". Проф. Овчаров е назначен за управител на светилището и като такъв работи и до ден днешен.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×