Медия без
политическа реклама

Netflix продължава да губи милиони абонати

20 Юли 2022
Сериалът "Странни неща" е единствената оригинална продукция на "Нетфликс", привлякла многомилионна публика през 2022 г.
Netflix
Сериалът "Странни неща" е единствената оригинална продукция на "Нетфликс", привлякла многомилионна публика през 2022 г.

Netflix, компанията, която предизвика революция в домашното развлечение и се радваше на звезден възход по време на пандемията (заради невъзможността да се посещава кино и други забавления навън), продължава да търпи удар след удар. От април до юли стрийминг гигантът докладва намаляване на абонатите с 1 милион. През първото тримесечие на 2022 г. компанията бе загубила "само" 200 000 абонати, което може и да звучи като дреболия на фона на над двестата милиона общо, но е първият подобен спад от 2011 г. насам. А после дойде и второто тримесечие, през което с "Нетфликс" са се разделили още 970 000.

При все това Neflix се похвалиха, че спрямо очаквания спад от 2 милиона, даже се развиват добре, и отбелязаха покачване на акциите си на борсата. Общо обаче тази година ценните книжа на Netflix са загубили 67% от стойността си. Освен това 150 души от персонала бяха уволнени. Компанията се опитва да обясни това с причини като споделянето на пароли между много хора, засилената конкуренция и икономическата криза. Истината е обаче, че просто все повече хора се отказват от абонаментите си, предпочитайки друг стрийминг оператор - или просто за да излязат на кино. 

"Нетфликс" все още е най-голямата компания в света на стрийминга, с 220 милиона абонати, като 36 милиона от тях се присъединиха в първата година на коронавирусната пандемия. Ръстът продължи и през 2021 г. с успеха на сериали като "Игра на калмари" и "Короната". 

Сега компанията възнамерява да привлече нови клиенти с по-евтин абонамент, който ще включва реклами. 

Гай Бисън, изпълнителен директор на Ampere Analysis, заяви, че е "неизбежно" Netflix да започне да разхлабва хватката си на пазара. "Когато си лидер, има само една посока, в която да вървиш, особено когато се появи голяма конкуренция, каквато Netflix наблюдава през последните няколко години", казва той. "Netflix все още е лидер на пазара, но ако не открие нови франчайзи, които да вълнуват широката публика, в крайна сметка ще изпадне от върха", допълва и Рос Бене от Insider Intelligence.

В момента стрийминг гигантът привлича зрителски интерес най-вече с четвъртия сезон на сериала "Странни неща". Той се превърна в най-гледаното англоезично шоу в каталога, стриймвано 1.3 милиарда часа само през първите 28 дни след премиерата. Пазарът обаче днес съвсем не изглежда така, както преди две години и половина. "Дисни", които освен Disney+ притежават и услугата Hulu, са похарчили 33 милиарда долара за оригинално съдържание тази година - без да броим бюджетите на филмовите продукции, които продължават пътя си на малкия екран, и притегателната сила на филмовите вселени Marvel и Star Wars. За короната се борят и Warner/Discovery с HBO Max, Amazon с Prime Video и Apple TV+.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Netflix, абонати, стрийминг

Още по темата